Saturday , May 4 2024

Românii, cei mai pesimişti din lume când vine vorba de lansarea unei afaceri

Doar 4,29% din populaţia cu vârsta între 18 şi 64 de ani din România era implicată anul trecut în lansarea unei afaceri sau conduceau şi deţineau o firmă de mai puţin de trei ani şi jumătate, potrivit unui studiu la care a participat Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca.

” În 2010 rata activităţii antreprenoriale în stadiu incipient în România era de 4,29%, ceea ce înseamnă că 4,29% dintre românii între 18 – 64 ani erau implicaţi în demararea unei afaceri sau conduceau şi deţineau o afacere de mai puţin de 3,5 ani. Acest rezultat la prima vedere ne-ar părea că este unul destul de acceptabil, întrucât rata este chiar mai ridicată decât pentru unele ţări precum Germania şi Danemarca, dar mai redusă decât pentru state precum Spania sau Portugalia. Dacă ne uităm la ţările cu nivel de dezvoltare ca al României, în această grupă de ţări am depăşit doar Rusia în 2010″, a declarat Lehel-Zoltan Gyorfy, lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai.

El a precizat că rata activităţii antreprenoriale în stadiu incipient în România a scăzut de la 4,02% în 2007 la 3,98% în 2008, pentru ca în 2009 să avanseze la 5,02%.

Gyorfy a arătat că pesimismul întreprinzătorilor din România este cel mai ridicat din ţările participante la studiu, iar 85% dintre întreprinzătorii în stadiul incipient spun că este mai greu să porneşti o afacere pe plan local decât anul trecut.

“Şi în 2010 şi 2009 am fost lideri mondiali la acest capitol (pesimismul întreprinzătorilor – n.r.). Trebuie adăugat că pe de o parte aceste date trebuie analizate şi de sfera guvernamentală şi, pe de altă parte, trebuie văzut că este nevoie şi de o schimbare de mentalitate la nivel individual, în sensul că nu trebuie aşteptate condiţiile şi sprijinul care niciodată nu vor fi perfecte. Şi în alte ţări a fost criză şi în alte ţări s-au făcut greşeli şi tind să cred că nu la noi situaţia este cea mai imposibilă”, a continuat lectorul universitar.

Pe de altă parte, Gabriel Creţu, director Canale de Distribuţie şi Managementul Sucursalelor la OTP Bank, consideră că antreprenorii români ar fi putut evita multe situaţii dificile dacă ar fi avut cunoştinţe financiare de bază.

“Concluziile studiului coincid şi cu rolul pe care ni l-am asumat la bancă, acela de a pune accent pe consultanţa pe care o dăm clienţilor pentru că chiar zilele trecute discutam cu clienţii mei şi am simţit nevoia lansării unor produse mult mai simplificate din punct de vedere al gradului de interacţiune dintre bancă şi IMM-uri. (…) Ne-am dat seama că problemele pe care le-au avut clienţii noştri în criză au strânsă legătură cu nivelul de înţelegere din punct de vedere financiar al afacerii pe care o gestionau”, a spus Creţu.

El crede că mulţi antreprenori au plecat de o idee, dar s-au dezechilibrat financiar din cauza unor paşi – precum achiziţia unor maşini scumpe – pe care i-ar fi putut evita cu cunoştinţe financiare de bază.

Totodată, oficialul OTP a menţionat că în România nu există foarte multe modele de afaceri de succes, care au plecat de la stadiul de IMM şi s-au dezvoltat într-o companie.

“Bill Gates (fondatorul Microsoft, n.r.) a făcut afaceri plecând de jos, de la stadiul de IMM. La noi cei care au ajuns sus au plecat din start cu câte o rafinărie, deci din punctul acesta de vedere avem un decalaj de model. Avem câteva poveşti de succes, care să plece de la o investiţie mică pe care să să o gestioneze în mod raţional, să utilizeze inovaţia, să se dezvolte şi să ajungă în comunitatea lui să fie un model. (…) Am mai spus-o, în acelaşi tip de afacere există managerii care au dat faliment şi manageri extralichizi. Aş putea să spun că ce merge acum este managerul raţional şi evident că toată lumea caută asta, nu este o noutate”, a încheiat Creţu.

Vezi si

Datoria administratiei publice a trecut pragul de 50% din PIB în februarie, sărind la 52,4%

Datoria administratiei publice a crescut în luna februarie cu 40 miliarde lei, ajungând la 841 …