Friday , October 22 2021

România are cel mai ridicat preț la energie din Europa

Prețul energiei din România a bătut un nou record, devenind cel mai ridicat preț spot din Europa. Astfel, prețul mediu zilnic al energiei de pe piața pentru ziua următoare (PZU) -operată de OPCOM și care tranzacționează aproximativ 50% din energia consumată în România- a ajuns la la 1.155,63 lei/MWh (sau 233,6 euro/MWh) pentru energia ce urmează a livrată marți, se arată într-o analiză Profit.ro.

Jurnaliștii arată că este vorba de un al doilea record consecutiv, în care cotația este cu 15% mai mare decât cea de duminică, momentul în care a fost depășit pragul de 1.000 lei/MWh.

Efectul s-a resimțit în toată piața din regiune, în Ungaria prețurile pe piața spot ajungând la 228,7 euro/MWh (în creștere cu 18,3%).

Printre țările care mai au prețuri peste 200 de euro/MWH se mai numără și Italia, Serbia, Grecia și Bulgaria.

Mai mult, potrivit Profit.ro, România a devenit de luni dimineață importator net de energie electrică, producția de energie regenerabilă fiind una extrem de scăzută: producția de energie eoliană a scăzut la 500 MW din capacitatea totală de 3.000 de MW și cea e energie solară de 200 MW din 1.400 MW capacitate totală.

Vezi si

Pentru mare parte din românii care au credite la bancă urmează “o adevărată curbă de sacrificiu”

Mare parte dintre cei 1,43 milioane de români care au credite la bancă sunt printre …