Sunday , February 5 2023

România are cel mai ridicat preț la energie din Europa

Prețul energiei din România a bătut un nou record, devenind cel mai ridicat preț spot din Europa. Astfel, prețul mediu zilnic al energiei de pe piața pentru ziua următoare (PZU) -operată de OPCOM și care tranzacționează aproximativ 50% din energia consumată în România- a ajuns la la 1.155,63 lei/MWh (sau 233,6 euro/MWh) pentru energia ce urmează a livrată marți, se arată într-o analiză Profit.ro.

Jurnaliștii arată că este vorba de un al doilea record consecutiv, în care cotația este cu 15% mai mare decât cea de duminică, momentul în care a fost depășit pragul de 1.000 lei/MWh.

Efectul s-a resimțit în toată piața din regiune, în Ungaria prețurile pe piața spot ajungând la 228,7 euro/MWh (în creștere cu 18,3%).

Printre țările care mai au prețuri peste 200 de euro/MWH se mai numără și Italia, Serbia, Grecia și Bulgaria.

Mai mult, potrivit Profit.ro, România a devenit de luni dimineață importator net de energie electrică, producția de energie regenerabilă fiind una extrem de scăzută: producția de energie eoliană a scăzut la 500 MW din capacitatea totală de 3.000 de MW și cea e energie solară de 200 MW din 1.400 MW capacitate totală.

Vezi si

Noul regulament de furnizare a energiei electrice: Furnizorul are obligaţia să eşaloneze la plată sumele datorate de client

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat modificări consistente la regulamentul de …