Wednesday , December 7 2022

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei: Dezvoltarea rețelei de gaze în mediul rural este “o mare greșeală strategică a României”

Investițiile în dezvoltarea rețelei de gaze în mediul rural ar fi o mare greșeală strategică a României, pentru că ar adânci dependența de importuri, iar oamenii nu-și pot permite schimbarea tuturor echipamentelor din casă, a declarat, marți, Răzvan Nicolescu, membru în board-ul Instituției Europene responsabile de Inovare și Tehnologie (EIT) și fost ministru al Energiei.


“Suntem mult prea săraci să facem două tranziții energetice, să ne permitem două tranziții energetice. Cea mai mare greșeală pe care o putem face acum este să investim sute de milioane de euro într-o tranziție în mediul rural care va genera peste câțiva ani o altă tranziție. Nu este niciun dubiu, gazul este un combustibil poluant. Noi să investim acum sute de milioane în rețele de gaze în loc să investim în rețele de energie electrică este, din punctul meu de vedere, cea mai mare greșeală strategică sau una dintre cele mai mari greșeli strategice pe care o poate face România, mai ales în acest moment, în contextul cu Rusia și când regiunea noastră depinde foarte mult de gaz natural”, a spus Nicolescu, în cadrul unei dezbateri organizate de Expert Forum și Greenpeace.
El a precizat că până și conductele sunt importate în cea mai mare parte din Rusia, unele provin din Turcia, iar sudorii sunt majoritatea din Vietnam.
“Deci nu este niciun efect economic, nu este ca și când ai face investiții și generezi un return, taxe sau un impact pentru buget. În plus, investițiile nu se termină la poarta omului. Oamenii trebuie să-și schimbe, aragazul, sistemul de încălzire, boilerul de apă, iar investițiile astea trebuie asumate de localitățile respective, care nu au acești bani. De aceea spun că nu suntem atât de bogați în mediul rural încât să facem două tranziții. Încurajarea consumului de gaz în sectorul rezidențial în centrale individuale este o mare, mare greșeală strategică pe care o putem facem”, a subliniat Nicolescu.
Pe de altă parte, starea rețelelor electrice în România este extrem de proastă, ceea ce generează blocaje în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile.
“Cred că șansa României în anii următori este să schimbe această paradigmă în care statul asigură securitatea energetică și să se treacă la o paradigmă de a descentraliza, de a da oamenilor posibilitatea să-și ia soarta în propriile mâini, persoane fizice sau juridice. Adică să-și instaleze panouri fotovoltaice, puncte de generare proprii, poate și baterii. Aici este un mare potențial și îi încurajez pe toți să-și ia soarta în propriile mâini”, a completat Răzvan Nicolescu.  (Agerpres)

Vezi si

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat aseară proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic …