Sunday , April 28 2024

Proteste la Oltchim: Oamenii au intrat cu forta in birourile conducerii. Directorul a demisionat

200 de angajaţi protestează la Oltchim. Aceştia au intrat cu forţa în birourile Oltchim. Angajaţii scandează împotriva conducerii actuale. Este prima dată când protestatarii sunt agresivi. Aceştia au intrat cu forţa în birourile instituţiei, pentru a purta discuţii cu cineva.

Constantin Roibu şi-a prezentat demisia, începând din 5 septembrie, din funcţia de director general al Oltchim, precum şi din calitatea de membru al Consiliului de Administraţie al companiei, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei.

Constantin Roibu se afla la conducerea Oltchim din 1991. Decizia a fost luată în urma propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor către angajaţi, precum şi a lipsei de dialog între şeful OPSPI şi managementul Oltchim. Împreună cu Roibu au demisionat alţi 16 directori din cadrul companiei.

Angajaţii de la Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de la Divizia Petrochimică Bradu Oltchim din Piteşti au declanşat un protest spontan miercuri, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit încă salariile, dar şi pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă combinatul.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei. “Decizia de a demisiona din funcţiile de administrator şi director general a fost motivată pe următoarele elemente: a) propunerea domnului Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii; b) lipsa de dialog şi colaborare între şeful Oficiului Perticipaţiilor Statului şi Privatizării în Inustrie şi managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricărei iniţiative de finanţare a activităţii, având ca efect oprirea funcţionării instalaţiilor din cadrul societăţii”, se arată într-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania menţionează că demisia din CA şi funcţia de director general operează de la momentul depunerii cererii şi reintră în vigoare contractul individual de muncă, suspendat la încheierea contractului de mandat.

Cei 3.400 de salariaţi ai companiei nu şi-au primit nici salariile şi nici bonurile de masă de două luni.  La ora actuală, datoria Oltchim către AVAS şi Electrica este de 1,8 miliarde lei.

Consiliul de Administraţie al Oltchim a luat act de demisia prezentată în 3 septembrie de administratorul Mihai-Radu Şaptefraţi şi l-a numit ca administrator provizoriu pe Nicolae Dincă, potrivit unui raport transmis miercuri Bursei. Dincă va ocupa această funcţie până la desemnarea noilor administratori de către Adunarea Generală a Acţionarilor. Nicolae Dincă este director general adjunct în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

realitatea.net

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …