Sunday , April 28 2024

Protest al transportatorilor și fermierilor. Camioanele și tractoarele s-au deplasat cu viteză redusă pe câteva străzi din Suceava

Ieri au fost proteste ale transportatorilor și fermierilor în mai toată țara. Ei au anunțat că protestul este unul spontan și pașnic, nu este organizat în numele unui sindicat și spun că s-au mobilizat pe grupurile online și prin stație.

Scumpirea asigurărilor, creșterea accizei la motorina și schimbările legislative sunt principalele cauze care i-au determinat ieri pe transportatori să organizeze proteste spontane în mai multe orașe din țară. De dimineață coloanele de camioane au defilat pe centura Capitalei, dar și în alte orașe, inclusiv Suceava, iar traficul a fost grav afectat.

Transportatorii din Pitești, Vâlcea, Craiova, Orșova, Giurgiu, Dâmbovița Buzău, Ialomița, Călărași au protestat la București. Conform INFOTRAFIC, situații similare au fost prezente și în alte zone ale țării pe centurile marilor municipii, circulația rutieră desfășurându-se îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

La Suceava a avut loc și un incident între un echipaj de poliție și protestatari. Aceștia i-au luat la întrebări pe agenți după ce o patrulă a blocat cu autospeciala de serviciu accesul camioanelor într-o parcare amenajată pe centura orașului.

Printre revendicări sunt: plafonarea RCA în regim de urgență la 5.000 lei pentru B 0, amendarea OUG nr. 43/1997 privind tolerantele la mase și dimensiuni, armonizarea acesteia cu Regulamentul European 1100/2008 privind controalele în vămi și tarife de utilizare a rețelei de drumuri fără dublă taxare, tratament fiscal nediscriminatoriu a angajatilor din mediul privat in privinta alocației de cazare, aplicarea RO-Etransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat in conformitate cu prevederile directivei EUROPENE 2006/112, elaborarea in regim de urgență a Legii anti dumping, promovată prin Ordonanța de Urgenta a Guvernului pentru eliminarea concurenței neloiale din toate sectoarele economice.

De asemenea, ei reclamă timpii extrem de mari de așteptare la frontiere care aduc zilnic pierderi substanțiale firmelor de transport, scumpirea rovinietei și prețul tot mai mare al carburanților.

Protestatarii au subliniat că nu cer bani de la Guvern, ci își cer doar drepturile.

La Suceava, transportatorii au mers în coloană cu camioanele și tractoarele , cu cel mult 10 kilometri pe oră, de la Centura orașului prin Şcheia, apoi pe str. Traian Vuia și prin Burdujeni, revenind apoi la locul de plecare de pe șoseaua ocolitoare.

Reprezentanții unor organizații agricole reprezentantive au anunțat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunțat în mediul online de fermieri din mai multe zone ale țării, care se îndreaptă cu mai multe camioane și tractoare spre București, însă au confirmat participarea unor fermieri din organizațiile lor.

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …