Wednesday , September 28 2022
Breaking News

Prețurile la pâine în România au crescut mai mult decât media din UE în ultimul an

Prețul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creștere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, conform datelor publicate luni de Eurostat.


Potrivit Eurostat, prețul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021. “Aceasta este o creștere uriașă comparativ cu luna august 2021, când prețul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a informat Eurostat.
Însă unele țări UE au fost afectate mai mult decât altele. Cele mai mari creșteri ale prețului pâinii au fost înregistrate în Ungaria (cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021), urmată de Lituania (33%), Estonia și Slovacia (ambele cu 32%). La polul opus, cele mai mici creșteri ale prețurilor pâinii au fost înregistrate în Franța (8%), Luxemburg și Țările de Jos (ambele cu 10%).
Eurostat spune că pâinea, legumele și carnea, alimentele în general au devenit mai scumpe, o creștere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit și grăsimi. Această evoluție este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ piețele globale în condițiile în care Rusia și Ucraina sunt mari exportatori de cereale, oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte.

Vezi si

Ultima sesiune pentru programele Rabla și Rabla plus va începe pe 30 septembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” …