Saturday , October 1 2022

Plafonarea temporară a prețurilor la lemnul de foc nu poate avea niciun efect. Romsilva a anunțat deja prețuri medii de 214 lei/mc, mult sub plafonul de 500 lei/mc

Soluția temporară de plafonare a prețurilor la lemnul de foc și la alte produse din lemn folosite pentru încălzire nu poate avea nici un efect, deoarece prețul lemnului se stabilește fie prin licitație, fie prin mecanisme de piață, atrage atenția Asociația Industriei Lemnului – Prolemn.


“Anunțată joi, 15 septembrie 2022de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor ca soluție temporară pentru asigurarea încălzirii populației în această iarnă, plafonarea prețurilor la lemnul de foc și alte produse din lemn folosite pentru încălzire nu poate avea nici un efect: prețul lemnului se stabilește fie prin licitație, fie prin mecanisme de piață. Iar pentru că importurile României au crescut foarte mult, vorbim de o piață globală, care nu poate fi reglementată prin măsuri administrative locale”, susține Cătălin Tobescu, președintele Prolemn.
Potrivit sursei citate, în ceea ce privește prețul lemnului de foc, Regia Națională a Pădurilor Romsilva a anunțat, deja, prețuri medii de 214 lei/mc, “mult sub plafonul de 500 lei/mc care se vehiculează pe surse”. “Plafonarea lor nu ar avea niciun efect”, subliniază Tobescu.
“Piața peleților a fost mereu afectată de oferta redusă din producția locală față de o cerere în continuă creștere. Închiderea la începutul acestui an a capacităților de producție de la Rădăuți ale HS Timber au dezechilibrat-o și mai mult. Astfel, prețurile au crescut de la circa 1.000 lei/tonă acum doi ani la 2.200 lei/tonă anul trecut și au depășit în acest moment 3.700 lei/tonă la retaileri. Pentru că importurile de peleți veneau în principal din Rusia și Ucraina, acum trebuie să vină din SUA, ceea ce va escalada și mai mult aceste prețuri enorme. Este o criză generalizată de resurse, complicată suplimentar de criza energetică care riscă să se acutizeze în sezonul rece. Cauza acestei crize de resursă vine pur și simplu din lipsa masei lemnoase pe piață, pentru că lucrările de exploatare sunt blocate de măsuri administrative și birocratice în toate direcțiile”, se arată într-un comunicat de presă al asociației profesionale, transmis vineri.
În acest context, Asociația Industriei Lemnului – Prolemn menționează faptul că Romsilva a anunțat un volum recoltat foarte scăzut în acest an, respectiv 5,5 milioane mc, în primele 8 luni ale anului 2022, față de 10 milioane mc în tot anul 2021. “Cauza este rezervarea administrativă a 50% din resursa de masă lemnoasă a Regiei pentru exploatare în regim propriu. Soluția evidentă este scoaterea la licitație a unor volume mai mari de lemn pe picior, care să fie exploatate de alte companii din sector și să ofere resursă populației și industriei”, conform Prolemn.
Referitor la procedurile de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, Asociația propune simplificarea acestora după modele aplicate cu succes în alte țări europene, cu păstrarea intactă a valorii de mediu a pădurilor respective, concomitent cu fructificarea funcțiilor de producție ale acestora.
“Birocrația excesivă pentru micii proprietari de păduri împiedică în acest moment recoltarea lemnului de pe 800.000 ha fond forestier și 500.000 hectare din afara fondului forestier. Anul trecut s-au recoltat doar 729.000 mc de pe aceste 1,3 milioane hectare, sub 4% din volumul total de lemn exploatat în România de pe aproape 20% din suprafața pădurilor. Soluția este adaptarea sistemului SUMAL 2.0 la prevederile în vigoare ale Codului Silvic, în sensul introducerii de proceduri diferențiate pentru recoltarea lemnului destinat consumului propriu al proprietarilor de pădure.
Nu putem depăși acest impas fără mobilizarea unui volum crescut de masă lemnoasă, care să țină la un nivel acceptabil prețul lemnului folosit pentru încălzire fără să amenințe industriile bazate pe lemn cu dispariția din cauza lipsei de resursă. Pădurile României au o creștere sănătoasă, de aproximativ 58 milioane mc pe an, conform datelor Inventarului Forestier Național. Cu o recoltă de lemn sub 20 de milioane de mc anual, populația va suferi de frig iar industriile bazate pe lemn vor fi condamnate”, susține Cătălin Tobescu.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a anunțat, joi, că s-a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni.
“În urma deciziei Coaliției de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, notează ministerul de resort, într-un comunicat de presă.
În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.
Asociația Industriei Lemnului – Prolemn este o organizație non-guvernamentală, apolitică și non-profit, constituită în anul 2020, ce numără în prezent peste 30 de membri-companii din industria de prelucrare a lemnului. (Agerpres)

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …