Wednesday , May 15 2024

O treime dintre companiile din România au în plan să crească salariile cu până la 10%, în acest an

O treime dintre companiile prezente pe piața din România vor crește salariile cu procente cuprinse între 6% și 10%, în acest an, context în care doi din zece angajați (19%) doresc majorări de peste 20%, reiese dintr-o cercetare de specialitate, publicată miercuri.

Datele Randstad Romania HR Trends 2024 arată că discrepanța cea mai mare între ceea ce oferă organizațiile și ce își doresc angajații este în intervalul de creștere a salariului de peste 20%, preferat de 19% dintre angajați, dar care reprezintă o opțiune doar pentru 1% dintre angajatorii români.
Conform cercetării, beneficiul financiar acordat cel mai frecvent este telefonul mobil (81%), urmat de bonusurile bazate pe performanță individuală (80%), dar 17% dintre companiile respondente le oferă angajaților și participare la profit.
De asemenea, soluția care predomină în rândul companiilor pentru a răspunde provocărilor legate de forța de muncă este cea de a oferi programe de training (68%), în timp ce 96% dintre angajați vor un echilibru între viața personală și viața profesională.
Din punct de vedere al companiilor, angajările estimate pentru anul 2024 au ca scop creșterea afacerii, într-o proporție care transmite un semnal economic optimist pentru acest an, de la 82% în 2023, la 89%. În același timp, 66% dintre liderii de afaceri care au răspuns studiului se confruntă cu provocarea de a menține interesul candidaților pe parcursul întregului proces de recrutare.
Potrivit sursei citate, intențiile de angajare au crescut de la 23%, anul trecut, la 29% în 2024, în ceea ce privește serviciile pentru clienți/serviciile post-vânzare, dar se remarcă și o tendință în creștere a cererii de angajare în departamentele administrative/de back office, pentru care intențiile s-au majorat de la 21% la 29%. Totodată, intențiile de angajare pentru departamentele de IT/tehnologie și vânzări înregistrează scăderi semnificative în acest an (de la 46% în 2023, la 27%, respectiv de la 46% la 22%).
Cercetarea se specialitate identifică o tendință în scădere și în inginerie (de la 38% la 22%), precum și în departamentele de HR/training/dezvoltare (de la 26% la 9%) și în cele de marketing tradițional/comunicare (de la 15% la 2%).
În topul provocărilor pe care angajatorii trebuie să le depășească în privința forței de muncă se află: menținerea talentelor implicate (engaged) pe durata procesului de recrutare (66%), retenția performerilor și dezvoltarea liderilor talentați (61%), atragerea de talente (59%), gestionarea așteptărilor privind compensațiile și beneficiile (52%), gestionarea fluctuației ridicate a personalului (28%), gestionarea deficitului de competențe (27%), construirea brandului de angajator (26%), deficitul de talente locale (25%), integrarea noilor angajați (24%) și asigurarea sănătății mintale a angajaților (22%).
Sondajul Randstad Romania HR Trends 2024 a fost realizat pe baza unui chestionar derulat în perioada decembrie 2023 – februarie 2024, pe un eșantion de 238 de lideri de afaceri din principalele industrii din România. (Agerpres)

Vezi si

Prognozele Comisiei Europene pentru România: îmbunătățire la creșterea economică, înrăurățire pe deficit

Comisia Europeană a îmbunătăţit uşor, la 3,3%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, …