Friday , April 26 2024

Merkel cere regândirea zonei euro: Euro nu poate fi lăsat să se prăbuşească şi nu se va prăbuşi

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri, că problemele zonei euro nu pot fi rezolvate prin măsuri radicale rapide, precum emisiuni comune de obligaţiuni, în schimb uniunea monetară are în faţă un drum “lung şi greu” de a reduce datoriile acumulate în mai multe decenii.

Într-un discurs în camera inferioară a parlamentului, după ce Curtea Constituţională din Germania a impus noi limite în privinţa participării Berlinului la noi pachete de ajutor pentru state din uniunea monetară, Merkel a afirmat că euro “nu poate fi lăsat să se prăbuşească şi nu se va prăbuşi”.

Cancelarul a cerut, însă, Europei să-şi regândească regulile pentru ca ţări mici, precum Grecia, să nu mai poată pune în pericol întreaga zonă euro, formată din 17 state.

“Cred că această criză, dacă o criză majoră a lumii occidentale poate fi evitată, nu poate fi combătută cu atitudinea de a continua ca până acum. Avem nevoie de o regândire fundamentală. Trebuie să spunem foarte clar oamenilor că actuala problemă, a datoriilor excesive acumulate în decenii, nu poate fi rezolvată dintr-o lovitură, cu remedii precum obligaţiuni ale zonei euro sau restructurări ale datoriilor care vor face ca totul să fie bine. Nu, acesta va fi un drum lung şi greu, dar bun pentru viitorul Europei”, a spus Merkel.

Discursul şefului executivului german a fost întrerupt repetat de ironii ale partidelor de opoziţie, care au criticat puternic în ultimele săptămâni modul în care Merkel a răspuns la criza datoriilor suverane din Europa.

Curtea Constituţională din Germania a afirmat, miercuri, că guvernul nu a încălcat legea contribuind la pachetele de ajutor financiar pentru statele din zona euro cu probleme financiare, dar a impus limite stricte pentru noi măsuri similare, pentru care executivul va fi nevoit să ceară anterior aprobarea legislativului.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …