Monday , April 15 2024

Leul s-ar putea deprecia fata de euro la un nivel minim record

.

Leul românesc s-ar putea deprecia faţă de euro la un nivel minim record din cauza riscului ‘instabilităţii politice’ în România şi a temerii că redresarea mondială afectează cererea pentru active mai riscante, se arată într-o analiză realizată de Brown Brothers Harriman & Co din New York, transmite Bloomberg.
Moneda României s-ar putea tranzacţiona la aproximativ 4,4 lei pentru un euro, de la 4,2388 leu pentru un euro – valoare înregistrată luni, după ce în şedinţa din 29 iunie, leul a ajuns la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, la 4,4012 lei pentru un euro.
‘Ţinând cont de situaţia pe plan mondial, ne aşteptăm la deprecierea leului faţă de euro în următoarele săptămâni. Vom adăuga de asemenea instabilitatea politică ca o problemă care probabil se va înrăutăţi’, a explicat Win Thin, analist al Brown Brothers Harriman & Co.
România, care se bazează pe creditele externe pentru a rămâne pe linia de plutire, a majorat în iulie TVA-ul de la 19 la 24 la sută şi a redus salariile în sistemul public cu 25 la sută pentru a reduce în acest an deficitul bugetar sub 6,8 la sută, ţinta stabilită cu FMI.
Guvernul ‘de abia a supravieţuit moţiunii de cenzură în iunie pentru proiectul ce prevedea reducerea pensiilor şi a salariilor, iar o nouă moţiune ar putea fi depusă în această toamnă. Popularitatea guvernului a atins cel mai scăzut nivel din toate timpurile’, mai susţine analistul Brown Brothers Harriman & Co din New York. (Agerpres)

Vezi si

Doar 12% dintre români au primit salarii majorate în 2023, care să acopere inflaţia

Ponderea românilor care au primit, în 2023, salarii majorate care să acopere inflaţia a fost …