Friday , December 9 2022

Lemnul NU mai poate fi scos din pădure noaptea. Avizele de însoțire, interzise între orele 22.00 – 6.00 (aprilie-septembrie) și 20.00 – 7.00 (octombrie-martie)

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a anunțat că Guvernul a adoptat vineri în ședință o hotărâre prin care este interzisă expedierea lemnului din pădure pe timp de noapte.

Conform ministrului, prin Hotărârea de Guvern adoptată vineri se interzice emiterea de avize de însoțire a materialelor lemnoase de la locul de recoltare în intervalul orar 20.00-7.00, pentru lunile octombrie-martie, și în intervalul orar 22.00-6.00, pentru lunile aprilie-septembrie.

„Marcăm Ziua națională a pădurilor cu încă un pas împotriva tăierilor ilegale”, a afirmat Tánczos Barna.

Potrivit acestuia, sistemul de trasabilitate a lemnului SUMAL 2.0 a fost dezvoltat astfel încât să nu se mai permită emiterea avizelor de însoțire în aceste intervale orare, iar autoritățile de control vor avea acces extins la datele din aplicație pentru a combate mai eficient activitățile ilegale din domeniul silvic.

UPDATE: “Este vorba de o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare, a materialelor lemnoase şi a instalaţiilor de prelucrat lemn rotund precum şi cele privind provenienţa şi circulaţia materialor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a unor prevederi europene. Principala noutate este legată de interzicerea transporturilor de lemne din pădure pe timp de noapte. Mai exact, prin modificarea acestei hotărâri, nu se vor mai putea permite emiterea de avize de însoţire în SUMAL de la locul recoltării, respectiv din pădure, în intervalul orar 20 – 7, în perioada octombrie – martie şi respectiv 22 – 6, în perioada aprilie – septembrie”, a precizat Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței de vineri a Executivului..

El a menţionat şi alte prevederi introduse prin această hotărâre de guvern.

“Alte modificări importante introduse prin această hotărârea de guvern aprobată astăzi sunt legate de accesul extins la aplicaţia SUMAL 2.0, control pentru personalul silvic din cadrul autorităţilor publice centrale care răspunde de silvicultură şi din cadrul structurilor teritoriale de specialitate ale acesteia, dar şi pentru organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare specializate în domeniul infracţiuni silvice, în combaterea acestora, clarificarea introducerii în categoria materialelor lemnoase a lemnului asupra căruia se realizează prelucrări suplimentare, vopsire, lăcuire, impregnare, îmbinarea, încleiere produse finite şi semifinate – pal, mobilă, toată aceste categorii neîndeplinind condiţiile prevăzute de lege pentru a fi încadrate ca materiale lemnoase”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului. (O.S.)

 

 

Vezi si

Preţul benzinei a scăzut cu 10% iar motorina s-a ieftinit cu 6% în ultimele trei luni

Săptămâna aceasta preţul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, piaţa încercând …