Wednesday , November 30 2022

Isărescu: Majorările de taxe duc la evaziune, dezechilibrul pe CAS se rezolvă prin locuri de muncă

Dezechilibrul bugetului de asigurări sociale poate fi rezolvat doar prin crearea de locuri de muncă, întrucât creşterea impozitelor şi taxelor nu face decât să stimuleze evaziunea, crede guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

“Bătălia se va duce aici, cine va reuşi să rezolve această problemă şi să iasă din cercul vicios (…) Soluţia este să acoperim deficitul CAS nu prin majorări de impozite, pentru că acestea nu fac decât să stimuleze evaziunea, ci prin crearea de noi locuri de muncă”, a spus Isărescu.

Şi săptămâna trecută guvernatorul BNR a făcut referiri la sistemul fiscal şi evaziune, afirmând că modelul antreprenorului român, care vrea să fie şi patron şi manager, dar şi sistemul fiscal conceput astfel încât să forţeze managerii să facă evaziune fiscală, sunt piedici în dezvoltarea pieţei de capital din România.

Guvernatorul BNR a arătat că aceeaşi problemă i-a fost ridicată şi în anul 2000, pe vremea când era premier, iar opinia sa a rămas aceeaşi, că soluţiile financiare nu pot fi decât temporare, când există un asemenea dezechilibru mare, fizic, numeric, până când reformele structurale duc la regăsirea echilibrului fundamental.

“În ceea ce priveşte BNR, îşi va vedea de treaba ei, nu vrem să ieşim din domeniul pe care îl acoperim, căutăm să îmbunătăţim, prin îmbunătăţirea condiţiilor de creditare. Dar, fără a ieşi din matca noastră, trebuie să spunem că aceste îmbunătăţiri sunt paleiative, iar soluţia adevărată este crearea de locuri de muncă”, a adăugat Isărescu.

Vezi si

Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni

 Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna …