Thursday , February 9 2023

În fața provocării majore a inflației, țările din regiune își majorează salariile minime

Guvernul premierului maghiar Viktor Orban și angajatorii din sectorul privat s-au pus de acord cu privire la o majorare cu 16% a sala­riului minim pentru anul viitor în con­textul creșterii dramatice a in­flației, așteptate să atingă 25% până la finalul anului, relatează Reuters.

Salariul minim va urca astfel la 232.000 de forinți (570 de euro) pe lună din ianuarie 2023, în timp ce salariul minim pentru muncitorii calificați va crește cu 14% până la 296.400 de forinți.

Naționalistul în vârstă de 59 de ani are în față cea mai mare pro­vocare economică din mandatul său de 12 ani, cu inflația pe cale să atingă un vârf de aproximativ 27% în pri­mul trimestru, dobânzile la cel mai ridicat nivel din Europa Centrală și economia în încetinire profundă.

Totuși, ca și în alte țări din regiu­ne, piața muncii continuă să reziste în fața încetinirii ce cuprinde o mare parte a Europei, în condițiile în care o penurie acută de muncitori califi­cați crește puterea de negociere a angajaților.

O majorare semnificativă a sala­rii­lor la începutul anului 2022 înain­tea unor alegeri naționale a împins creșterea salariilor din sectorul privat la aproape 17% în septembrie, agravând presiunile asupra inflației.

Grupul angajatorilor VOSZ a a­nun­țat că cele două părți au convenit să revizuiască acordul salarial dacă inflația din 2023 va atinge 18%, iar Ungaria va reuși să evite recesiunea.

Ministrul maghiar al dezoltării eco­no­mice a declarat anterior că guver­nul se așteaptă ca avansul PIB să co­boare la 1,5% în 2023 de la un nivel estimate la 5% în acest an.

Şi Polonia va majora salariul mi­nim în mod semnificativ anul trecut înaintea unor alegeri parlamentare ce vor avea loc pe fondul unei crize a costurilor de trai, cu inflația poloneză alcătuită de asemenea din două cifre și crescând în continuare.

Din 1 ianuarie 2023, salariul mi­nim va crește la 3.490 de zloți (750 de euro) și din 1 iulie la 3.600 de zloți. Majorarea o depășește pe cea pro­pusă anterior.

„Ca guvern responsabil pentru si­guranța financiară a polonezilor, re­acționăm la inflația provocată de a­gre­siunea Rusiei împotriva Ucrai­nei“, arată ministrul polonez al fa­miliei și politicii sociale, Marlena Malag.

În Cehia, ministrul muncii și afac­erilor sociale Marian Jurecka a propus o majorare a salariului minim din Cehia egală cu 41% din salariul mediu național. Modificarea ar urma să fie implementată în ianuarie 2023, potrivit expats.cz.

În prezent, salariul minim lunar este de 16.200 de coroane (670 de euro). Date statistice recente arată că salariul mediu lunar din Cehia în perioada aprilie-iunie a fost de 40.086 de coroane, însemnând că 41% din acesta reprezintă 16.435 de coroane.

Majorarea propusă ar fi de aproximativ 235 de coroane pe lună. Guvernul anticipează salarii ușor mai mari, majorarea salariului minim urmând să se ridice la 350 de coroane.

Sindicatele țării vor o majorare mai semnificativă având în vedere creșterea în forță a inflației, însă angajatorii ezită, invocând propriile costuri în creștere.  (Mediafax)

Vezi si

BNR, Banca Nationala a Romaniei, Obiectiv

Analiştii cred că BNR va menţine joi dobânda-cheie la 7%

BNR ar putea să menţină la şedinţa de politică monetară de astăzi dobânda-cheie la 7%, …