Sunday , September 25 2022

Gazoduct pe sub Marea Neagră. Rusia și Turcia au semnat un acord

putin-erdogan

Rusia și Turcia au semnat luni un acord pentru realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz rusesc în Europa pe sub Marea Neagră, transmite AFP, preluată de Agerpres.

La capătul unei întrevederi care a durat o oră și 40 de minute, prilejuită de Congresul mondial al Energiei de la Istanbul, președintele rus Vladimir Putin și omologul său Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra termenilor acestui proiect energetic major.

Documentul confirmă reconcilierea dintre Moscova și Ankara după o gravă criză diplomatică declanșată de doborârea de către aviația turcă a unui avion al armatei ruse care survola frontiera siriano-turcă în noiembrie 2015, comentează AFP.

Proiectul TurkStream a fost prezentat public la sfârșitul lui 2014, în același timp cu abandonarea, în plină criză ucraineană, a proiectului South Stream, blocat de Uniunea Europeană.

Acordul semnat luni „prevede construirea a două conducte” ce vor forma gazoductul pe sub Marea Neagră, a explicat directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller.

„Capacitatea fiecărei conducte va fi de 15,75 miliarde de m3 de gaz pe an”, a precizat el.

Acordul a fost semnat de cei doi miniștri ai energiei, în prezența președinților Erdogan și Putin.

Liderul de la Kremlin se află pentru prima oară în Turcia de când Moscova și Ankara au decis, la sfârșitul lui iunie, normalizarea relațiilor bilaterale, însă întrevederea de luni a fost cea de-a treia în aceeași perioadă.

„Am încredere deplină în procesul de normalizare a relațiilor început între Turcia și Rusia”, a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună.

În pofida recentei apropieri, Moscova și Ankara se află în continuare în tabere diferite în conflictul din Siria. În timp ce rușii sunt aliați majori ai președintelui Bashar al-Assad, turcii îi sprijină pe rebelii care luptă pentru îndepărtarea regimului.

„Avem o poziție comună potrivit căreia trebuie făcut totul pentru livrarea de ajutor umanitar la Alep. Singura problemă este asigurarea securității livrării”, a declarat luni Vladimir Putin, citat de Reuters.

Sâmbătă, Rusia s-a opus prin veto în Consiliul de Securitate al ONU unui proiect de rezoluție care cerea încetarea loviturilor aeriene și a zborurilor militare deasupra Alepului, însă un text paralel redactat de Moscova nu a reușit să obțină un minimum de nouă voturi favorabile.

Totuși, Putin și Erdogan au convenit luni să încerce să găsească un teren comun în ceea ce privește Siria. Reuters vede în aceste gesturi de apropiere o accelerare a normalizării relațiilor dintre cele două țări, în condițiile în care ambele se confruntă cu probleme economice și cu o relație tensionată cu Occidentul.

digi24.ro

Vezi si

Sondaj – Românii bogaţi au grijă mai mare de cheltuielile lunare în comparaţie cu persoanele cu venituri modeste 

Aproape trei sferturi (72,55%) dintre românii cu venituri de peste 10.000 de lei pe lună …