Wednesday , October 4 2023

Gaură de 9 mld de lei între ce se estima că va încasa ANAF şi ce a încasat de fapt în primele 5 luni

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi înregistrat o gaură de aproape 9 mld. de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv, scrie Ziarul Financiar.

Dacă s-ar continua tendinţa, gaura pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 mld. lei.

Iniţial, guvernul a anunţat o lipsă la bugetul de stat de dimensiuni similare.

Cifrele au fost prezentate de Lucian Heiuş, fostul şef ANAF, care şi-a anunţat luni seara demisia din funcţie.

Cea mai mare gaură, de 8,5 mld. lei, este din zona marilor contribuabili, pe care, anterior, premierul Ciucă i-a somat „să îşi plătească datoriile”. Consultanţii fiscali sunt de părere că nu poate fi vorba de faptul că marile companii nu şi-au plătit contribuţiile, ci de faptul că estimarea ANAF de la început de an a fost greşită, mai ales de la companiile din energie, care nu au mai înregistrat profiturile de anul trecut şi nu au mai plătit taxe excepţionale pe aceste profituri.

Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la patru luni din an, care arată că veniturile nete ale guvernului din TVA, cea mai importantă taxă, s-au prăbuşit în aprilie. La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 mld. lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022, în condiţiile în care inflaţia este în continuare de două cifre şi vânzările cu amănuntul cresc cu 5% pe volum, deci fără a lua în calcul şi inflaţia. (Mediafax)

Vezi si

Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare efectiv factura pe hârtie

Toți contribuabilii care derulează operațiuni taxabile în România trebuie să fie gata, încă de la …