Friday , April 26 2024

Franks: BNR ar putea fi nevoită să urce dobânzile pentru a combate efectele preţurilor din energie

Banca centrală ar putea fi nevoită să urce dobânzile în acest an pentru a combate efectele unor posibile creşteri ale preţurilor din sectorul energetic, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să rămână înclinată către înăsprirea politicii monetare, deşi inflaţia ar trebui să scadă după dispariţia efectului majorării TVA de la 19% la 24% în iulie 2010, a arătat Franks.
De asemenea, BNR ar trebui să se abţină de la reducerea rezervelor de valută pe care băncile trebuie să le menţină, deoarece “nu ar fi o măsură înţeleaptă în acest moment”, a continuat oficialul FMI.
“Semnalele preliminare pe care le-am perceput privind inflaţia din iulie par să fie foarte bune, aşa că presiunea s-a redus puţin. Am recomanda cu toate acestea băncii centrale să rămână înclinată către o politică restrictivă, să fie pregătită să meargă în sus, şi nu în jos, însă cheia este ceea ce se va întâmpla în iulie şi august”, a afirmat Franks.
BNR a menţinut în iunie dobânda de politică monetară la 6,25% pentru cea de-a 13-a lună consecutiv, pentru a combate inflaţia accentuată de majorarea TVA şi de creşterea cotaţiilor internaţionale ale principalelor mărfuri.
Banca centrală anticipează că rata inflaţiei va coborî sub 5% în septembrie, datorită unei recolte agricole bune, care va reduce preţurile alimentelor.
Inflaţia a scăzut în iunie la 7,9%, de la maximul ultimilor aproape trei ani, de 8,4%, atins în mai.
Ţinta de inflaţie a băncii centrrale este la 3% plus/minus un punct procentual pentru acest an şi 2012, iar estimarea pentru finalul anului este de 5,1%.
Franks a arătat că FMI anticipează o inflaţie de 5,5% pentru acest an.
“Ştim că inflaţia va scădea în iulie, iar preţurile alimentelor în urma recoltei agricole ar trebui să ajute. Pentru restul anului vor fi probabil unele creşteri ale preţurilor administrate care sunt necesare pentru companiile de stat, aşa că trebuie să luăm în calcul toate acestea şi cred că prudenţa este încă recomandată”, a arătat el.
Preţul gazelor naturale achitat de populaţie şi producătorii de energie termică va fi menţinut până la 1 iulie 2012, însă consumatorii industriali plătesc cu 10% mai mult începând de la 1 iulie 2011. FMI a cerut Executivului să prezinte, până în luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preţurilor gazelor naturale, până în 2013 în cazul companiilor şi din 2013 în 2015 în cazul populaţiei. Liberalizarea preţurilor vizează şi sectorul energiei electrice.
Şeful misiunii FMI a adăugat că interesul inevstitorilor pentru România va creşte, probabil, după ce Fitch Ratings a ridicat luna trecută ratingul României înapoi în categoria investment grade.
Totuşi, România trebuie să-şi “calibreze” planurile de vânzare a activelor statului şi să stabilească preţuri atractive pentru a evita descurajarea investitorilor, după ce guvernul a amânat, recent, oferta publică pentru un pachet de acţiuni la OMV Petrom, a continuat oficialul FMI.
Guvernul nu a reuşit să vândă, luna trecută, un pachet de 9,8% din acţiunile Petrom, din cauza interesului redus din partea investitorilor. Executivul a anunţat săptămâna trecută că va încerca să reia procesul în prima jumătate a anului viitor.
Franks recomandă guvernului să-şi aleagă cu grijă momentul şi preţul la care va vinde acţiunile deţinute de stat la Transelectrica şi Transgaz, deoarece piaţa este afectată de turbulenţele generate de criza datoriilor de stat din zona euro.
De asemenea, guvernul ar trebui să facă eforturi pentru a respecta termenele în privinţa vânzării participaţiei majoritate la Oltchim, a adăugat oficialul.
Totodată, participaţia majoritară a statului la CEC Bank ar fi “o ţintă atractivă”, a sugerat el. (Mediafax)

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …