Monday , November 28 2022

Fonduri de 220 milioane de lei pentru investiții dedicate producătorilor din zona montană

Locuitorii din zona montană care vor să investească în centre de colectare și prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor și plantelor medicinale, respectiv pentru înființarea de stâne montane pot aplica în cadrul programelor de sprijin aferente până pe 21 noiembrie, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat citat de Agerpres.


Cele trei programe de sprijin, derulate prin Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), acordă finanțare pentru înființarea de: centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană; centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor și/sau a plantelor medicinale și aromatice din flora spontană și/sau de cultură în zona montană; stâne montane.
Potrivit sursei citate, suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează. Astfel, principiul după care funcționează accesarea programelor este “primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor.
Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.
Proiectele se depun pe site-ul www.azm.gov.ro, unde pot fi consultate și ghidurile solicitanților.
“Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane și centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte și centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. În cazul investițiilor pentru înființarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%. Principala condiție de eligibilitate este ca investiția să fie realizată în zona montană de către solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice”, se menționează în comunicatul MADR.
Ministerul de resort arată că scopul celor trei programe vizează pe de-o parte stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană și, pe de altă parte, susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.

Vezi si

Peste jumătate dintre mașinile rulate, ajunse în România din import, au fost avariate 

Una din cinci mașini rulate din România au kilometrajul modificat, iar mai bine de jumătate …