Monday , April 29 2024

FMI aprobă prima şi a doua evaluare a acordului cu România. Economia, încă vulnerabilă la şocuri

FMI

Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, miercuri, prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anunțat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităților române pentru adăugarea unei evaluări în funcție de situația la sfârșitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) și cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

“România face progrese solide în cadrul acordului stand by preventiv. Creșterea economică a atins um maxim postcriză în 2013, deficitul de cont curent a fost redus semnificativ, iar inflația a încetinit la minime istorice. Totuși, economia și sectorul financiar rămân vulnerabile la șocuri. Implementarea fermă a programului este esențială pentru menținerea stabilității macroeconomice și limitelor în privința politicilor în acest an electoral”, a declarat prim-adjunctul directorului general al FMI, David Lipton.

“Ținta de deficit bugetar pentru 2014 presupune noi ajustări fiscale, în timp ce susține o absorbție mai bună de fonduri de la Uniunea Europeană. Îmbunătățirea cheltuielilor cu investițiile, colectarea mai bună a veniturilor și implementarea unui sistem de control al cheltuielilor reprezintă priorități. Măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului sănătății și pentru protejarea populației vulnerabile de liberalizarea prețurilor la energie”, a adăugat el.

De asemenea, sunt necesare eforturi pentru întărirea transmiterii politicii monetare.

“Sistemul bancar rămâne bine capitalizat, dar autoritățile trebuie să accelereze restructurarea creditelor neperformante și să monitorizeze cu atenție riscurile generate de dezintermedierea financiară a grupurilor mamă. Autoritatea de supraveghere nebancară (ASF – n.r) trebuie reformată în linie cu cele mai bune practici internaționale”, a spus Lipton.

FMI menţionează că reformele structurale din sectoarele energie și transporturi au progresat.

“Prețurile la energie electrică pentru consumatorii comerciali au fost liberalizate și au fost derulate oferte publice inițiale pentru două mari companii energetice. Continuarea reformelor companiilor de stat, inclusiv restructurarea companiei de de transport de marfă pe calea ferată, și o reducere a arieratelor vor rămâne în continuare componente critice ale programului”, a mai spus oficialul FMI.

Board-ul FMI a avizat de asemenea derogarea de la criteriul de performanţă referitor la soldul general al bugetului consolidat, ratat cu o diferenţă micã, în mare parte ca urmare a unor cheltuieli mai mari cu cofinanţarea proiectelor UE.

Echipele Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 21 ianuarie – 4 februarie pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

 

 

Vezi si

Mecanismul privitor la salariul minim european începe de la 1 iulie

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va …