Sunday , September 25 2022

Economia Romaniei, din nou in scadere: PIB mai mic cu 0,5% fata de trimestrul precedent

Produsul intern brut (PIB) al României a fost, în cel de-al treilea trimestru, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent (date ajustate sezonier), potrivit primelor estimări ale INS, citate de Newsin.

În T2, economia a crescut cu 0,5% faţă de T1, iar în primul trimestru România a reintrat în recesiune după ce Produsul Intern Brut a scăzut faţă de ultimul trimestru din 2011, al doilea trimestru consecutiv de scădere.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2011, PIB-ul a înregistrat în T3 o scădere cu 0,6% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, în primele nouă luni din acest an, Produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similară din 2011 cu 0,2% pe serie brută şi cu 0,4% pe serie ajustată sezonier.

Varianta provizorie a PIB-ului pentru cel de-al treilea trimestru va fi publicată de INS pe 6 decembrie.

România va înregistra o creştere economică de 0,9% în acest an şi de 2,5% în 2013, potrivit estimărilor FMI.

Comisia Europeană a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României în 2012, de la 1,4%, estimarea din mai, la 0,8%. Şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognoza de creştere economică a României în 2012,  la 0,5%, de la estimarea de 0,8% din iulie.

Totodată, Raiffeisen Bank estimează că economia României va creşte cu 0,5% în acest an, iar BCR cu 0,7%.

Vasilescu (BNR): Avem toate şansele să încheiem anul 2012 cu un PIB pozitiv

“De ce să luăm neapărat cifra trimestrului doi şi să nu luăm cifra pe trei trimestre. Pe trei trimestre, avem pe serie o creştere mică, însă e creştere. Avem plus 0,2%, iar pe cele ajustate avem o creştere un pic mai mare, de plus 0,4%. Vedem că mai avem în trimestrul doi din acest an o creştere pe verticală, pentru că asta e importantă, de plus 1,1%, şi avem şi o creştere în trimestrul 1. Aşa că, dacă luăm cifrele şi începem să le împărţim, o să vedem că avem toate şansele să încheiem anul 2012 cu un PIB cu plus. Că o fi plus 0,5%, că o fi plus 1%, asta o să vedem. Probabil nu va fi mai mult de 1%, însă un PIB pozitiv. Acesta este lucrul la care trebuie să ne uităm”, a declarat Adrian Vasilescu, potrivit Newsin.

Vezi si

Record: Dolarul a trecut de 5 lei la cursul BNR

Dolarul american a trecut, joi, de valoarea de 5 lei, pentru prima dată în istorie, …