Saturday , April 27 2024

Doi importatori de maşini electrice instalează staţii de alimentare rapidă

Importatorii mărcilor Mitsubishi şi Citroen, primii care aduc în România automobile cu propulsie electrică, vor instala la sediile lor dispozitive de alimentare rapidă cu energie a maşinilor.

Pe piaţa românească sunt disponibile acum doar două automobile electrice, respectiv Mitsubishi i MiEV şi Citroen C-Zero.

“Am purtat discuţii în vederea creării unei infrasctructuri pentru modelele electrice atât cu municipalitatea, cât şi cu alţi parteneri cu potenţial în această direcţie. În ceea ce ne priveşte, vom începe prin montarea unui sistem de încarcare rapidă la sediul nostru”, a declarat pentru MEDIAFAX Ana-Maria Matei, director de marketing al M Car Trading, importatorul Mitsubishi.

La rândul său, Laura Antonov, directorul de marketing al Citroen România a spus că importatorul are în vedere instalarea în cadrul reprezentanţei de borne de alimentare cu electricitate a maşinilor şi că va discuta cu furnizorul de energie.

În România nu există în prezent o infrastructură de alimentare a vehiculelor propulsate electric.

Alimentarea acumulatorilor vehiculului electric se poate face la o priză normală şi durează până la şase ore, în timp ce cu ajutorul unei staţii speciale încărcarea poate fi redusă la 30-45 de minute.

Primul client în România al unui model electric este reprezentanţa la Bucreşti a Mitsubishi Corporation, care a comandat un model i MiEV.

” Prima livrare a unui model MiEV va avea loc în luna aprilie, către Mitsubishi Corporation. Suntem în discuţii cu doi alţi potenţiali clienţi care doresc achiziţionarea acestui model “, a spus Ana-Maria Matei.

Reprezentantul Citroen România a spus că nu a primit încă o ofertă fermă pentru modelul Citroen C-Zero, însă discută cu mai muţi potenţiali cumpătători.

Versiunile de bază ale Mitsubishi i MiEV şi Citroen C-Zero au preţuri foarte apropiate, în jur de 36.600 de euro cu TVA inclus.

Potrivit unor surse guvernamentale, Executivul va introduce un pachet de stimulente financiare pentru încurajarea achiziţiilor de maşini electrice, destinate atât cumpărătorilor, prin acordarea unei “prime ecologice”, cât şi producătorilor, prin deducerea cheltuielilor din impozitul pe profit sau acordarea de ajutoare de stat. Facilităţile menite să încurajeze producţia şi achiziţia de autovehicule electrice vor fi incluse într-o strategie privind încurajarea vehiculului electric, au declarat la sfârşitul anului trecut surse oficiale.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …