Friday , May 24 2024

Contribuţia la fondul de sănătate obligatorie, legea nou intrată în vigoare nu se aplică retroactiv

Contribuţia la fondul de sănătate este obligatorile, neplata acesteia reprezintă o încălcare şi se sancţionează corespunzător, legea intrată în vigoare recent nu se aplică retroactiv, a anunţat, marţi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Într-un comunicat de marţi, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă că sumele privind contribuţia la asigurările sociale de sănătate este obligatorie şi trebuie achitată conform legii, de către toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi de către cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară, sau care au domiciliul în România.

Refuzul de a achita sumele datorate fondului sau neglijarea plăţii acestora, reprezintă o încălcare a legii şi se sancţionează corespunzător, se arată în comunicatul CNAS.

De asemenea, suma efectivă care trebuie plătită la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se calculează în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv.

Legea în forma sa actuală, adică cea intrată în vigoare de curând, nu prevede crearea vreunei obligaţii de plată pentru o perioadă anterioară, adică nu se aplică retroactiv.

“În cazul în care, această obligaţie de plată exista deja, fiind instituită şi calculată fie în temeiul unei alte legi, fie în temeiul unei forme anterioare a aceleiaşi legi, este bine de ştiut că, legea în forma sa actuală, nu stinge această obligaţie anterioară, nu o anulează şi nici nu modifică în vreun fel modalitatea de calcul a acesteia sau suma astfel rezultată, aferentă perioadei anterioare”, a precizat sursa citată.

Astfel, asiguraţii obligaţi la plata contribuţiei plătesc direct contribuţia, calculată în funcţie de veniturile realizate – de exemplu: liber profesioniştii, angajatorii pentru angajaţi etc.

Asiguraţii fără plata contribuţiei sunt exceptaţi de la plata contribuţiei, prin lege fiind aproape 11 milioane de persoane, majoritatea copii şi tineri.

O altă categorie este reprezentată de asiguraţii cu plata contribuţiei din alte surse (plata contribuţiei se realizează din alte surse, fără legătură cu veniturile realizate de exemplu: şomerii, pensionarii etc.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că date corecte cu privire la încadrarea într-una sau alta dintre categoriile de asiguraţi prevăzute de lege, la existenţa şi cuantumul obligaţiei de plată, la modalitatea de achitare a acesteia, precum şi orice alte lămuriri în legătură cu modul de asigurare a sănătăţii fiecăruia, pot fi obţinute sunând la numărul de telefon TELVERDE (apel gratuit) al caselor de asigurări de sănătate sau de pe site-ul acestora sau al CNAS ( www.cnas.ro).

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …