Friday , October 7 2022

Contribuabilii persoane fizice îşi vor putea verifica electronic situaţia fiscală, începând de luni

anaf

Contribuabilii persoane fizice din toată ţara îşi vor putea verifica electronic situaţia fiscală începând de luni, 15 decembrie 2014, la trei luni după ce “Spaţiul Privat Virtual” a fost lansat şi a funcţionat ca proiect pilot, iniţial pentru contribuabilii din Bucureşti şi Ilfov.

“Spaţiul Privat Virtual” este primul serviciu electronic pus în funcţiune în România, prin intermediul căruia o persoană fizică îşi va putea consulta online propria situaţie fiscală.

“Am mulţumirea că în timpul mandatului am iniţiat şi pus în aplicare mai multe proiecte de modernizare a administraţiei fiscale, de încurajare a interacţiunii online dintre fisc şi contribuabili. Serviciul Spaţiul Privat Virtual este unul dintre aceste proiecte, realizat cu buget zero, însă cu multă pricepere şi implicare de către specialiştii din MFP şi ANAF”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, potrivit Agerpres.

Pentru a accesa “Spaţiul privat virtual”, persoanele fizice vor trebui să se identifice electronic prin certificate digitale calificate sau prin credenţiale de tip nume/ parolă însoţite de coduri de autentificare de unică folosinţă.

Comunicarea electronică în Spaţiul Privat Virtual se face atât dinspre contribuabil către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cât şi dinspre organul fiscal către contribuabil. Contribuabilii au acces la următoarele informaţii privind propria situaţie fiscală: soldul obligaţiilor neachitate; decizia de impunere anuală (începând cu 2013, emisă anul acesta); nota privind obligaţiile de plată, care se poate prezenta fie la Trezorerie pentru a efectua plata, fie informaţiile din cuprinsul acesteia pot fi utilizate pentru a efectua plata online; informaţiile cuprinse în declaraţia 112 – respectiv sumele declarate de angajator pentru contribuţiile de asigurări sociale în funcţie de veniturile realizate.

Proiectul va fi dezvoltat, în sensul că se vor extinde categoriile documentelor şi informaţiilor comunicate spre şi dinspre contribuabili. Persoanele fizice se vor putea identifica şi cu alte tipuri de credenţiale, cum sunt telefonul mobil sau cardul de sănătate.

Serviciul va fi dezvoltat treptat, în baza unui calendar ce urmează să fie finalizat în luna decembrie 2015.

Persoanele fizice care se vor înregistra în sistemul electronic vor avea la dispoziţie adrese de email şi numere de telefon ale Direcţiei asistenţă contribuabili din cadrul ANAF pentru a cere explicaţii cu privire la obligaţiile de plată sau pentru a solicita alte informaţii.

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …