Wednesday , February 21 2024

Chiriile din centrele comerciale au scăzut până la nivelurile din 2002, reducerea va continua

Nivelul chiriilor din centrele comerciale a ajuns la cel practicat în 2002 când piaţa era într-o fază incipientă de dezvoltare, potrivit unui studiu al Jones Lang LaSalle care relevă o scădere a chiriilor cu 10-15% în trimestrul doi faţă de primele trei luni, tendinţă care va continua şi în perioada următoare.
“S-a observat o scădere moderată a chiriilor, chiar şi în centrele comerciale performante. În trimestrul doi, în Bucureşti, cele mai mari chirii au scăzut la 60-75 euro pe metru pătrat pe lună, în timp ce unităţile de pe cele mai importante artere comerciale atrag, în medie, chirii cuprinse între 60 şi 70 euro pe metru pătrat pe lună”, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară.
În ceea ce priveşte oferta de pe piaţă, în trimestrul al doilea, atât în Bucureşti, cât şi la nivel naţional nu a fost inaugurat niciun centru comercial. Astfel, stocul modern de spaţii comerciale în Bucureşti a rămas la 580.000 metri pătraţi, în timp ce la nivel naţional a ajuns la 1,4 milioane metri pătraţi.
În al doilea trimestru au fost relansate însă două proiecte de anvergură, respectiv prima fază a proiectului Colosseum, amplasat în zona de nord vest a Bucureştiului, constând într-un parc de retail cu o suprafaţă de 55.000 metri pătraţi, precum şi Polus Center în Constanţa cu o suprafaţă de 50.000 metri pătraţi. Ambele proiecte au ca termen de finalizare 2011.
“Pentru anul 2011 numărul proiectele anunţate este în scădere, doar şase proiecte fiind propuse spre finalizare, în Bucureşti şi cinci oraşe secundare, însumând 240.000 metri pătraţi. Relansarea celor două proiecte pentru care dezvoltatorii au reuşit să securizeze finanţarea, intrarea unor noi retaileri (retailerul suedez H&M şi operatorul Pure Fitness, n.r.), reprezintă semne pozitive pentru piaţa locală de retail”, se arată în raport.
Autorii studiului menţionează tendinţa retailerilor de a analiza mai atent conceptul şi specificaţiile noilor proiecte, amplasarea precum şi calitatea management-ului centrelor comerciale.
Şi pe piaţa birourilor, raportul preconizează o reducere a numărului de proiecte cu finalizare în următorii doi sau trei ani. Cu excepţia proiectelor de birouri a căror finalizare poate fi amânată din 2010 pentru anul 2011, pe piaţa locală nu au fost anunţate noi proiecte cu termenul de predare în anul 2011. Stocul total al anului 2010 este estimat la 280.000 metri pătraţi, cu aproximativ 50% deja finalizaţi în prima parte a anului.
“Având în vedere că în cel de-al doilea semestru nu se previzionează o revenire a pieţei, reducerea drastică a numărului de proiecte pentru anii următori poate constitui o oportunitate pentru acei dezvoltatori care au posibilitatea să demareze noi proiecte de birouri la standarde internaţionale (pe cât posibil în zone centrale). Presupunând o revenire constantă a economiei locale în următorii doi ani, atunci putem asista în întervalul 2012-2013 la o deficienţă de spaţii noi de birouri”, se spune în raport.
Stocul modern de spaţii de birouri a atins 1,64 milioane metri pătraţi, din care 19,8% reprezintă suprafaţă neocupată, dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

Vezi si

Nouă ediție a programului de titluri de stat Fidelis, cu cea mai bună dobândă pentru donatori

De miercuri, 21 februarie, începe prima ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din …