Saturday , December 3 2022

Cheltuielile populației au reprezentat 84,5% din venituri, în trimestrul doi al anului

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II din 2021 5.573 lei pe gospodărie și 2.196 lei pe persoană, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 4.709 lei lunar pe gospodărie și 1.855 lei pe persoană și au reprezentat 84,5% din nivelul veniturilor totale, potrivit INS.

Conform INS, veniturile bănești au fost, în medie, de 5.230 lei lunar pe gospodărie (2060 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 343 lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, adică 69,1% din veniturile totale ale gospodăriilor.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (19,3%), veniturile în natură (6,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (5,1%), veniturile din agricultură (1,8%), veniturile din activități neagricole independente (1,6%), precum și cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%).

Porivit INS, principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Astfel, în trimestul doi din 2021, 60,5% din cheltuieli sunt cheltuieli de consum, 33,7% sunt impozite și contribuții, 1,8% sunt cheltuieli pentru producție, 0,5% cheltuieli pentru investiții, iar 3,5% reprezintă alte cheltuieli.

Vezi si

Tanczos Barna: Nu vor mai avea voie la „Rabla pentru electrocasnice” cei care au blocat programul

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că programul „Rabla pentru electrocasnice” va fi regândit, iar …