Wednesday , September 22 2021

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia ar putea prelua rafinăria din Odesa

rosneft

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, controlată de stat, ar putea cumpăra rafinăria din Odesa, Ucraina, preluată de banca rusă VTB, controlată tot de stat, în contul unor datorii neplătite de compania unui milionar ucrainean, potrivit cotidianului Kommersant.

Rusia a declanşat o criză internaţională majoră după ce a desfăşurat trupe în regiunea ucraineană Crimea, determinând autorităţile de la Kiev să declare mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în timp ce liderii statelor europene şi SUA au cerut Moscovei să respecte suveranitatea Ucrainei.

Rosneft controlează deja rafinăria Lîsîceansk, a doua ca mărime din Ucraina.

Rafinăria din Odesa a fost vândută de grupul LUKOIL, al doilea mare prodcător de petrol din Rusia, companiei ucrainene VETEK anul trecut.

VETEK, controlată de milionarul ucrainean Serghii Kurcenko, s-a deazvoltat rapid în perioada în care Ucraina a fost condusă de preşedintele Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în luna februarie, în urma unor proteste de amploare.

Rosneft a ajuns săptămâna trecută la un acord cu VTB asupra rafinăriei, cu o capacitate de 3,6 milioane de tone de petrol pe an (70.000 de barili pe zi), iar vânzarea ar putea fi încheiată în scurt timp, potrivit cotidianului rus.

Kurcenko, care a părăsit Ucraina în februarie, nu a mai putut plăti împrumutul primit pentru achiziţia rafinăriei şi a transferat activul către VTB.

Conducerea rafinăriei a informat săptămâna trecută că ar putea suspenda în martie activitatea pentru lucrări de întreţinere. De asemenea, a informat că procesează petrol din stocurile proprii şi nu se aşteaptă să fie aprovizionată în viitorul apropiat.

Vezi si

ASF a deschis procedura de faliment a City Insurance. Societatea administra 3 milioane de asigurați RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a decis vineri seara retragerea autorizației de funcționare a Societății …