Tuesday , March 5 2024

Băsescu vrea un nou acord cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, la întâlnirea cu şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, că în luna octombrie va trebui analizată posibilitatea discutării unui nou acord cu FMI.

“De această dată vă aflaţi în România doar pentru a celebra aniversarea Băncii Naţionale a României. Mă bucur să vă văd din nou. Mă uit spre vizita din octombrie, când nu va fi o sărbătoare, ci o evaluare a dificultăţilor pe care le întâmpinăm. Propunerea mea către dumneavoastră este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, să ne uităm la viitorul acord între România şi FMI, să vedem dacă soluţia corectă este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip «precautionary», acesta este mesajul meu căre dumneavoastră şi, în acelaşi timp, căutăm să continuăm împreună reformele structurale şi absorbţia fondurilor europene. Este necesară crearea spaţiului fiscal necesar pentru absorbţia fondurilor”, a spus Traian Băsescu la începutul întrevederii cu Jeffrey Franks.

La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, şi-a exprimat acordul cu şeful statului român.

“Sunt de acord cu dumneavoastră domnule preşedinte. Aşa cum vă amintiţi, la ultima noastră vizită, am subliniat faptul că există nevoie disperată de mulţi bani europeni pentru infrastructura de aici şi cheia este eliminarea barierelor din sectorul public care îngrunează absorbţia fondurilor bugetare”, a spus Franks.

Preşedintele Băsescu a susţinut că în România există “bariere birocratice”.

“Trebuie de asemenea să ne uităm la costurile sociale, avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, ceea ce este dramatic”, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, s-a întâlnit, duminică, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, cu noul ministru de resort, Gheorghe Ialomiţianu, şi a declarat după această discuţie că principalele taxe din România ar trebui menţinute anul viitorla valorile actuale. Ialomiţianu a preluat vineri conducerea Ministerului Finanţelor, de la Sebastian Vlădescu, unul dintre cei şase miniştri remaniaţi.

Franks a discutat, vineri, cu premierul Emil Boc, a participat sâmbătă la o conferinţă pe teme economice, iar duminică a fost prezent la un concert al Filarmonicii “George Enescu”, eveniment prilejuit de marcarea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.

Vezi si

Ciolacu: Anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe …