Tuesday , March 5 2024

Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate

Băncile vor continua în 2011 să lichideze proprietăţi imobiliare în contul creditelor neachitate, proces lansat în acest an, fiind vizate în special centre comerciale fără retaileri puternici şi clădiri de birouri cu un grad redus de închiriere, apreciază Cristian Ustinescu, director la DTZ Echinox.

“Problema cu care se confruntă segmentul investiţiilor imobiliare din România este lichiditatea scăzută. Într-o piaţă în care s-a atins cu dificultate cifra de 250 milioane euro tranzacţii, convertirea în numerar a garanţiilor imobiliare ale împrumuturilor care au ajuns la maturitate nu ar face decât să adâncească deficitul de refinanţare, respectiv diferenţa dintre valoarea împrumurilor şi valoarea aseturilor care le garantează, accentuând presiunea asupra valorii de piaţă a celor din urmă”, a afirmat într-un comunicat Ustinescu, Investments Director la compania de consultanţă.

El a adăugat că dacă anul trecut băncile au monitorizat doar situaţia şi au amânat termene de rambursare, în acest an au trecut la lichidări.

“Dacă 2009 a fost un an al contabilizării expunerii băncilor pe segmentul imobiliar, când acestea au făcut o situaţie a împrumuturilor, au constituit provizioane şi au amânat termenele de rambursare, respectiv au transferat parte din credite unor filiale din jurisdicţii cu o politică de provizionare mai permisivă, anul acesta băncile au recurs la măsuri mai ferme şi mai drastice, lichidând proprietăţi. Câteva dintre exemplele cele mai elocvente sunt Tiago Oradea, terenul din Buftea al Raiffeisen Bank şi City Mall, în curs de lichidare”, a spus el.

Atitudinea instituţiilor de credit faţă de împrumuturile ajunse la maturitate diferă semnificativ şi în funcţie de performanţă garanţiilor, cele mai expuse fiind proprietăţile secundare care, pe lângă devalorizare, întâmpina dificultăţi şi în fluxul de numerar.

“Se regăsesc aici centrele comerciale secundare, care nu sunt ancorate de retaileri puternici sau clădirile de birouri care, datorită locaţiei descentralizate sau a calităţii finisajelor şi a dotărilor tehnice nu au atins un grad satisfăcător de închiriere. Cred că în 2011 vor continua lichidările, cu precădere în această categorie”, a mai spus Cristian Ustinescu.

DTZ Research estimează că la nivel mondial deficitul de refinanţare totalizează 245 miliarde dolari pentru următorii trei ani (2011-2013). Acest decalaj este definit ca diferenţa dintre soldul împrumuturilor garantate cu proprietăţi comerciale care vor ajunge la maturitate şi fondurile disponibile pentru refinanţarea acestora.

Deficitul de refinanţare continuă să fie cea mai mare provocare pe multe pieţe internaţionale de real estate. Raportul companiei arată că Europa are cea mai mare expunere, cumulând 51% din deficit (126 miliarde dolari), urmată de Asia Pacific cu 29% (70 miliarde dolari) şi SUA cu 20% (49 miliarde dolari).

Analizând statele individual, cel mai mare decalaj în cifre absolute îl înregistrează Japonia (70 miliarde dolari), urmată de Marea Britanie (54 miliarde dolari), SUA (49 miliarde dolari) şi Spania (33 miliarde dolari). Celelalte pieţe, inclusiv Germania şi Franţa, au valori absolute ale deficitului de finanţare mai mici de 10 miliarde dolari. Relativ la dimensiunea pieţelor lor, multe ţări europene mai mici au decalaje semnificative de finanţare, în special Irlanda.

Vezi si

Ciolacu: Anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe salarii

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că anul viitor nu se va aplica impozit progresiv pe …