Friday , April 26 2024

Avertisment DUR al unuia dintre câştigătorii Nobelului pentru Economie

Robert Shiller, castigator al Nobelului pentru Economie
Robert Shiller, castigator al Nobelului pentru Economie

“Economia SUA este foarte bolnavă, iar încercările politicienilor de a amâna dezastrul nu rezolvă chestiunile esenţiale”, a declarat unul dintre câştigătorii Nobelului pentru economie, citat de postul de televiziune CNBC.

Totodată, Robert Shiller, unul din cei trei câştigători ai Nobelului pentru economie din acest an avertizează cu privire la creşterea rapidă a preţului în domeniul imobiliar, fenomen similar cu cel care a dus la criza din 2008.

Potrivit economistului care a împărţit cu alţi doi savanţi premiul de 1,2 milioane dolari, pachetul stimulativ al Băncii Centrale americane (FED) creează un balon exploziv care creşte văzând cu ochii. Situaţia seamănă din ce în ce mai mult cu

“Pieţele sunt aproape de a comite aceeaşi eroare ca şi în trecut”, a declarat Shiller pentru Reuters. “Criza prin care am trecut demonstrează eşecul nostru de a înţelege mişcările preţurilor”.

Potrivit economistului de Nobel, “bulele” imobiliare care pot declanşa crize apar atunci când investitorii refuză să vadă că preţurile nu mai au nicio legătură cu fundamentele reale ale proprietăţilor.

Edmund Phelps, un alt laureat al premiului Nobel pentru economie, din 2006 şi profesor de economie politică la Columbia University spune că impasul bugetar în care se află SUA este doar o distragere a atenţiei de la problemele mult mai serioase ale economiei SUA. cum ar fi scăderea drastică a competitivităţii şi lipsa de inovaţie.

“Economia SUA este foarte bolnavă, iar problemele au început încă din anii 1970. Simptomele cele mai vizibile sunt şomajul ridicat şi slaba participare pe piaţa muncii, precum şi stagnarea economică. Nimeni nu se ocupe de temele majore ale economiei”, spune Phelps.

Potrivit acestuia, guvernarea americană face mai mult rău economiei, iar riscurile sunt de contaminare la nivel global.

Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2013 a fost atribuit profesorilor americani Eugene Fama, Lars Peter Hansen și Robert Shiller pentru lucrările lor în domeniul analizei prețurilor pe piețele financiare, a anunțat luni, la Stockholm, Comitetul Nobel, transmit AFP și Reuters.

Băncile centrale au început să-şi facă planuri de urgenţă pentru a păstra pieţele financiare funcţionale în cazul în care Statele Unite nu-şi vor putea achita la scadenţă datoriile, situaţie care va pune obligaţiunile folosite ca referinţă la nivel global în situaţia de default.

Liderii băncilor centrale au discutat posibile măsuri de răspuns la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), de la sfârşitul săptămânii trecute, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg. Discuţiile au continuat şi după ce bancherii au părăsit reuniunea de la Washington.

“Doar pentru că în trecut a fost rezolvată întotdeauna, nu înseamnă că nu trebuie să facem planauri de urgenţă. Mă aştept ca Banca Angliei să se pregătească. Mă aştept ca sectorul privat să facă acelaşi lucru, iar în alte ţări situaţia să fie similară”, a declarat Jon Cunliffe, care va prelua din noiembrie funcţia de viceguvernator pentru stabilitate financiară la Banca Angliei.

Răspunsul iniţial al băncilor centrale la o eventuală intrare a SUA în default ar fi asemănător cu acţiunile întreprinse după colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, potrivit Mediafax.

La momentul respectiv, băncile centrale s-aua angajat să asigure lichiditate suficientă, au redus cerinţele pentru garanţiile cerute la acordarea de finanţare şi au deschis linii de swap între ele pentru a-şi asigura un necesar suficient de monedă.

Datoriile SUA către creditori sunt, însă, de câteva zeci de ori mai mari decât cele ale Lehman la momentul falimentului.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …