Friday , April 26 2024

Asociația Prolemn cere reducerea TVA la 5% pentru lemnul destinat încălzirii

Guvernul ar trebui să reducă TVA la 5% pentru toate produsele din lemn destinate încălzirii, în condițiile în care plafonarea prețului a creat blocaje severe în piață, se arată într-un comunicat al Asociației Prolemn.


Ordonanța de urgență a Guvernului României nr. 134/2022 privind măsuri de plafonare a prețului lemnului de foc s-a dovedit a fi o intervenție foarte brutală în piață, cu efecte contrare celor dorite. Odată cu intrarea în vigoare, ordonanța a condus la dispariția lemnului de foc, peleților și brichetelor din oferta marilor retaileri, nivelul plafonat al prețurilor situându-se foarte mult sub prețul la care se puteau găsi aceste produse pe lanțul de distribuție, spun reprezentanții asociației.
Potrivit acestora, nu poate exista un preț unic care să fie valabil pe toate lanțurile de distribuție a lemnului de foc.
“Pentru lemnul de foc, plafonul stabilit s-a dovedit a fi artificial. Nu există un preț unic care să fie valabil pe toate lanțurile de distribuție, însemnând de la pădure până la consumatori aflați în zonele de câmpie unde este deficit mare de resursă de lemn. Pentru ca lemnul de foc să ajungă la Constanța, la Galați, în Giurgiu, Teleorman sau Olt, acesta trebuie recoltat, transportat la depozitul din apropierea pădurii, sortat, despicat, transportat din nou 2-300 km, cu alte costuri de manipulare și distribuție aferente. Nici măcar anul trecut, când nu era niciun fel de criză energetică, lemnul de foc nu a fost 400 de lei în zona de câmpie, a fost în multe zone cel puțin 650-700 de lei. Întotdeauna, în zona de câmpie, lemnul de foc a fost mai scump cu cel puțin 200-250 de lei față de zona de munte, datorită costurilor de distribuție”, argumentează organizația.
În oferta marilor retaileri, lemnul de foc paletizat s-a situat adesea la peste 700 lei/mc încă de anul trecut. În cazul peleților și brichetelor, intervenția s-a dovedit la fel de artificială, prețul plafonat fiind la jumătate față de prețurile pieței internaționale.
“Prețul artificial introdus de OUG 134/2022 a creat blocaje severe, dar noi sperăm să fie eliminate cât mai repede. Dacă blocajele acestea persistă, cu siguranță se va ajunge la o situație cu adevărat gravă din punct de vedere social, cu multe gospodării care vor trece iarna în frig. Acum este o criză artificială a lemnului. Lemnul bineînțeles că nu a dispărut, numai că este blocat pe tot acest lanț de distribuție, pentru că operatorii economici nu pot vinde în pierdere”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn.

Deși nevoile populației și ale industriei au crescut constant, volumul total de lemn disponibil în piață a rămas constant în ultimii 3-4 ani.
RNP – Romsilva, care administrează jumătate din pădurile țării, ar trebui să pună în piață un volum de lemn la nivelul posibilității stabilite prin amenajamentele silvice, de 11 milioane mc, conform țintelor stabilite prin Codul Silvic și Regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Dacă se ia în calcul și rezervele acumulate pe amenajamentele în vigoare, posibilitatea totală crește la 13 milioane mc, precizează sursa citată.
Asociația de profil subliniază, însă, că recenta suplimentare anunțată de RNP nu este suficientă și a venit prea târziu. “Suntem la final de octombrie și lemnul este în pădure în continuare, pentru că suplimentarea este lemn oferit pe picior. Este important ca măcar pentru anul 2023 RNP – Romsilva să stabilească o cotă la nivelul posibilității menționate mai sus, de 11 milioane mc. Invităm conducerea RNP – Romsilva și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să facă publice documentele de fundamentare a cotei de recoltă propuse pentru valorificare, respectiv Nota nr. 10986/21.09.2022 și Nota nr. 11670/07.10.2022, invocate în Hotărârea nr. 15/10.10.2022 a Consiliului de administrație”, mai spun reprezentanții Prolemn.

Potrivit acestora, energia produsă din biomasă este ieftină, regenerabilă, poate ajuta la depășirea crizei de securitate energetică, dar nu este susținută.
Cele 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc folosind lemn de foc, peleți sau brichete nu beneficiază de aceleași susțineri pe care le primesc gospodăriile racordate în sistemul centralizat de termoficare sau care folosesc centrale individuale pe gaz.
Pentru cei care se încălzesc folosind combustibili solizi din material lemnos (lemn de foc, peleți, brichete etc.) nu este prevăzut nici un fel de sprijin, ceea ce constituie o discriminare, în opinia asociației.

În tot acest context, AIL – Prolemn susține modificarea măsurilor de plafonare a prețurilor din OUG 134/2022 prin două tipuri de măsuri pe termen scurt: acordarea unui sprijin real pentru consumatori, prin acordarea de tichete valorice/vouchere și cota TVA redusă la 5% pe toată gama de produse destinate încălzirii, nu doar lemn de foc, ci și pentru deșeuri provenite din lemn, brichete sau peleți.
Impactul bugetar al reducerii TVA este de aproximativ 100 euro/gospodărie, la un consum mediu estimat de 1 tonă de peleți sau 5 mc de lemn de foc, nesemnificativ față de impactul bugetar al subvențiilor pentru utilizatorii de gaze naturale sau beneficiari ai sistemului centralizat de termoficare, susține comunicatul citat.

Vezi si

Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%

Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă …