Wednesday , February 8 2023

Anuntul facut de Mugur Isarescu: Inflatie negativa in iunie, prima oara dupa ’89

isarescu

Romania a inregistrat, in iunie, o inflatie negativa, pentru prima data dupa 1989, a precizat, marti, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

Totusi, el sustine ca aceasta evolutie a indicelui ce masoara evolutia preturilor nu trebuie perceputa ca deflatie.

“Peste cateva zile o sa apara indicele de inflatie si o sa vedem acolo o scadere a preturilor de peste 2%. Cam acestea sunt calculele noastre si nu prea gresim aici. Deci avem o scadere, intr-o luna, de doua puncte, intr-un context in care s-a vorbit despre faptul ca o sa creasca factura, din cauza deprecierii leului.

Iar indicele anual, care in prezent este la 1 si ceva la suta, probabil se va duce la minus unu si ceva la suta. Noi am mizat pe faptul ca nu ii va intra in cap populatiei ca asta inseamna deflatie”, a precizat Isarescu.

Guvernatorul BNR a explicat, din nou, faptul ca deflatia inseamna, in esenta, scaderea continua a preturilor, care descurajeaza consumul, intrucat consumatorii asteapta noi scaderi.

“Aceasta este situatia care a determinat dobanzi negative in Occident. Insa la noi consumul creste cu 6-7% in termeni anuali, la fel si investitiile. Pe asta am mizat (in deciziile de politica monetara – n.red.), insa am lasat camp pentru o necunoscuta”, a subliniat seful BNR.

In opinia sa, in cazul in care si datele pe iulie, august, septembrie vor arata scaderi de preturi similare celor din iunie este bine ca banca centrala sa aiba rezerve de masuri pentru a contracara efectele unei astfel de situatii.

“Daca se va intampla acelasi lucru, nu este bine sa fii prudent, sa lasi o rezerva pentru aceasta necunoscuta? Nu stim cum va reactiona societatea, cum va reactiona economia, de aceea gasiti mereu in comunicatele BNR cuvantul prudenta. Este mai intelept sa mai ramana ceva de dat si nu ceva de luat. In momentul in care trebuie sa iei, inseamna un pas inapoi”, a subliniat Mugur Isarescu.

 

Vezi si

Ce joburi au căutat românii la început de an

Românii au căutat, la început de an, pozițiile de șofer, inginer și asistent medical. A …