Saturday , April 13 2024

Analişti: Economia ar putea să scadă cu 2% în 2011, dar la fel de bine poate să şi avanseze cu 1-2%

Economistul-şef al ING, Nicolaie Chidesciuc, anticipează că economia României se va contracta cu 2% în 2011, în timp ce omologul său de la Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, se aşteaptă la un avans al PIB de 1-2%, dacă taxele nu vor mai creşte şi salariile nu vor mai scădea.
“Văd o scădere economică de 2% pentru 2011. Este foarte probabil ca în prima jumătate a lui 2011 să avem noi măsuri de ajustare fiscală şi vom vedea cel puţin concedieri în sectorul public, ceva mai accentuate decât până acum”, a declarat economistul-şef al ING, Nicolaie Chidesciuc, în cadrul evenimentului ZF Expert.
În opinia acestuia, consumul îşi va reveni în a doua jumătate a lui 2011, după ce în primele două trimestre va fi pe scădere.
Pe de altă parte, economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este mai optimist şi se aşteaptă ca economia României să crească anul viitor cu 1-2%, estimare bazată “pe promisiunile că nu vor mai creşte taxele şi nici nu vor mai scădea salariile”.
“Trebuie să pornească ceva în economia asta”, a spus Dumitru.
El consideră că o nouă scădere economică nu este plauzibilă dacă nu vor mai creşte taxele şi că nu sunt şanse ca Guvernul să înceapă anul viitor cu noi ajustări fiscale.
Reprezentantul Raiffeisen Bank a mai spus că principalii factori care au oprit creşterea economică în acest an au fost majorarea contribuţiilor la asigurări sociale, a accizelor şi a TVA.
“Înainte, în 2009, discursul era «cheltuieli masive pentru revigorarea economiei», factura socială nefiind însă ajustată în discuţiile cu FMI”, a spus Dumitru.
El este de părere că dacă Guvernul ar fi făcut ajustările financiare în 2009, luându-se în considerare facturile sociale, România ar fi avut creştere economică în 2010.
Prezent la ZF Expert, directorul de investiţii al Eureko Pensii, Radu Crăciun, a afirmat că nicio reducere a taxelor nu trebuie să vină fără o înăsprire a pedepselor pentru cei care nu plătesc.
“În momentul în care cheltuieşti bani ca stat, trebuie să vezi în ce sectoare cheltuieşti aceşti bani, dar şi cu ce eficienţă cheltuieşti banii”, a spus Crăciun.
El spune că la nivelul societăţii româneşti există o neînţelegere totală a modului de cheltuire a banului public şi orice reducere a cotei unice trebuie să vină şi cu pedepse mai aspre împotriva celor care nu se conformează.
FMI şi Guvernul estimează pentru anul viitor o creştere economică de 1,5-2%.

Vezi si

Românii pot investi din 15 aprilie în titlurile de stat Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 15 aprilie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi …