Tuesday , April 30 2024

Să FIE teatru – “D’ale noastre”, un spectacol uluitor

FIE_sgl

In perioada 14-23 iunie 2013, se va desfăşura, la Iaşi, în săli de spectacol dar şi în stradă, cel mai important eveniment cultural-educaţional al anului 2013, Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE.

Programul FIE Iaşi 2013 va cuprinde muzică, teatru, dans, carte, arte plastice, film, întâlniri şi prelegeri motivaţionale. La Festival vor participa peste 1.000 de artişti din ţară şi din străinătate care, timp de 10 zile, vor face din Iaşi cel mai animat şi mai creativ oraş din România. OBIECTIV vă ţine la curent cu programul evenimentelor, cu informaţii despre spectacole şi concerte, cu ultimele noutăţi, cu fotografii, cu atmosfera de la festival! Iaşul e aproape, sucevenii se pot bucura şi ei de spectacolele, expoziţiile şi “parfumul” unui festival adevărat. Urmăriţi-ne!

Festivalul Internaţional al Educaţiei aduce la Iaşi una dintre cele mai aplaudate producţii de teatru ale momentului la nivel naţional şi internaţional – „D’ale noastre”. Producţie a Teatrului Naţional din Bucureşti şi a Fundaţiei Art Production, în regia renumitului dansator, coregraf şi regizor Gigi Căciuleanu, spectacolul este inspirat din 21 de piese din opera lui Ioan Luca Caragiale, O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D’ale carnavalului, Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea, Dl. Goe, Năpasta, etc., în care dansul alternează cu teatrul-dans.Afis_Dale-Noastre
Cronicile pentru acest spectacol au fost, la vremea premierei din vara anului trecut, extrem de elogioase, notându-se că „D’ale noastre” este un spectacol complex, cu o puternică amprentă autohtonă: „Fiecare moment este conceput şi şlefuit de coregraf în detalii de filigran, iar dansatorilor li se cere, nici mai mult, nici mai puţin, decât să danseze spiritul dramaturgului român. Nu lipsesc nici elementele de acrobaţie, care sunt integrate armonios în acest spectacol”, scrie Cristina Sârbu, în Observator Cultural.
Răzvan Penescu, Liternet: “Cred că acest spectacol e una din cele mai valabile propuneri de descoperire a umorului lui Caragiale cu un ochi nou, proaspăt, lipsit de încrâncenare, răutate, ironie superioară.  (…)Muzica e minunată, de multe ori recognoscibilă pentru că frânturile alese sunt dintre cele foarte cunoscute, iar performanţa trupurilor actorilor-dansatori e uluitoare. Lari Giorgescu, în discursul lui Caţavencu, e de ţinut minte, dar la fel e şi în nebunia-durerea lui Ion, din Năpasta. (…)  Mergeţi la D’ale noastre cu urgenţa pe care o aveţi când în oraş e un eveniment unic”.

Criticul de teatru Oltiţa Cântec, director artistic al Teatrului “Luceafărul”: “Opera lui Caragiale este traductibilă şi în alte tipuri de limbaj decât cele verbale, cu care suntem obişnuiţi, iar Gigi Căciuleanu l-a tălmăcit pe Caragiale în limbajul dansului. Personal, m-a convins creaţia lui Lari Georgescu, un tânăr actor cu un potenţial corporal extraordinar, care susţine un moment al celebrului discurs al lui Caţavencu”.

Dansator, coregraf, profesor, poet, director al Baletului Naţional din Chile, Gigi Căciuleanu a absolvit {coala Naţională Superioară de Coregrafie din Bucureşti şi urmat un stagiu de perfecţionare la Teatrul Balşoi. A fost solistul baletului Operei Române şi, în 1994, a înfiinţat Compania de dans „Gigi Căciuleanu“.
La Iaşi, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, spectacolul “D’ale noastre” va avea loc pe 17 iunie, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Biletele la spectacolele şi concertele din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei, ce se va desfăşura la Iaşi în perioada 14 – 23 iunie, au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online pe site-ul www.eventim.ro sau din magazinele partenere Domo, Germanos, Orange Shop, Vodafone Store, Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas din toate oraşele, precum şi prin Call Center 1951, la care se adaugă Agenţia Teatrală Iaşi (str. Ştefan cel Mare nr. 4, lângă BCR, tel. 0232-255999), dar şi magazinele oficiale FIE din Iaşi instalate în B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt, Piaţa Unirii şi Parcul Copou, anunţă organizatorii.

Vezi si

Expoziție cu lucrările participanților la concursul de caligrafie “Istoria scrisă frumos. Să scriem caligrafic despre personalități ale Bucovinei”

În perioada 18 aprilie-23 mai 2024, Muzeul Național al Bucovinei organizează o expoziție cu lucrările …