Tuesday , May 7 2024

Daniel Morar despre Laura Codruta Kovesi: Nu poate fi şefă la DNA

daniel morar

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a atacat-o, marţi, la România TV, pe Laura Codruţa Kovesi, spunând că nu are ce căuta în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, a vorbit, marţi despre scandalul privind numirea viitorului şef al instituţiei pe care şi el a condus-o. Morar a subliniat că fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, nu este potrivită pentru această funcţie, oferind mai multe argumente în acest sens.
“Nu mi-e indiferent cine e şef la DNA. Mi se pare absolut inadmisibil să fie propus la DNA un om care nu a lucrat în DNA. Dacă DNA a performat în aceşti ani, acest lucru se datorează procurorilor din DNA. Una dintre cerinţele Comisiei Europene a fost ca următorul şef DNA să aibă expertiză şi un CV în anticorupţie, iar doamna Kovesi nu are aşa ceva”, a spus Daniel Morar.
Daniel Morar a ţinut să sublinieze că nu are nimic contra Laurei Codruţa Kovesi: “Poate să candideze doamna Kovesi pe orice poziţie, poate să o propună oricine, poate să o numească oricine. Eu spun clar: mi se pare normal ca şef al DNA să fie un procuror din DNA. Nu am nimic împotriva doamnei Kovesi”.
Daniel Morar a precizat că nu se va înscrie în cursa pentru şefia Parchetelor: “Eu nu mă voi înscrie pentru că eu am fost numit la Curtea Constituţională, asta în primul rând, şi în al doilea rând pentru că în toată această perioadă de când a început prima procedură toţi s-au străduit, că a fost primul ministru Ponta, c-a fost ministrul de Justiţie Mona Pivniceru, se spune că da, oricine are şanse, mai puţin Daniel Morar”.
Fostul şef al DNA a precizat că CSM nu ţine cont de jocurile politice atunci când dă avizul pentru numirea şefilor de Parchete. “Nu mă interesează ce jocuri sunt în USL sau în PDL, să-şi pună ce ministru vor. Ministrul trebuie să respecte nişte reguli, dacă vrea; şi CSM-ul are nişte exigenţe şi Comisia Europeană are nişte exigenţe. Pot să treacă şi peste voinţa noastră, a CSM-ului, pentru că e un aviz consultativ, pot să treacă şi peste ceea ce cere Comisia Europeană, că ei spun că e în afara procedurii. Pot să treacă, dar să-şi asume chestiunea asta. Noi nu cauţionăm aceste înţelegeri. Noi cerem să respecte o procedură şi cerem să fie transparenţă dacă vrem să numim oameni care să nu fie ai nimănui”, a punctat Morar.
Daniel Morar a subliniat că posturile aflate în joc în justiţie nu trebuie ocupate “la întâmplare”. “Nu e normal ca ministrul de Justiţie să vină şi să aleagă la întâmplare oameni. Noi spunem, membri secţiei de procurori, că trebuie să urmeze o procedură transparentă, iar acelaşi lucru îl spune Comisia Europeană”, a comentat fostul procuror-şef al DNA.

Vezi si

Vremea devine mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult în următoarele două săptămâni

Vremea în următoarea lună va fi mai caldă decât normalul perioadei, dar va ploua mult …