Tuesday , May 7 2024

Lupta dura pentru succesiunea lui Hugo Chavez

Guvernatorul Henrique Capriles, candidatul opozitiei la presedintia Venezuelei

Lupta pentru succesiunea lui Hugo Chavez în Venezuela, la 14 aprilie, a început duminică, când a avut loc primul schimb de replici dure – “mincinos” şi “fascist” – între candidatul confirmat al opoziţiei Henrique Capriles şi preşedintele interimar Nicolas Maduro.

Imediat după ce guvernatorul Capriles şi-a confirmat candidatura, duminică seara, într-o conferinţă de presă în care a acuzat puterea că “utilizează corpul preşedintelui (Hugo Chavez) pentru a face campanie” electorală, Maduro a intervenit la televiziunea oficială acuzându-l de “căutarea violenţei”.

Astăzi “am văzut faţa dezgustătoare a fascistului care eşti”, a lansat preşedintele interimar, criticând o intervenţie “mizerabilă”, “deplorabilă”, “iresponsabilă” şi “infamă”.

Garantându-i “candidatului perdant” în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie o nouă “derută la 14 aprilie”, Nicolas Maduro i-a reproşat totodată că se află în serviciul “oligarhiei” şi că instigă la tulburări în ţară, cu scopul de a justifica “o intervenţie străină”.

Cu doar câteva minute mai înainte, Henrique Capriles a oferit asigurări că va “lupta” pentru alegerile prezidenţiale, pentru a “nu lăsa cale liberă” candidatului Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), Maduro, desemnat drept succesor de către preşedintele Chavez la începutul lui decembrie.

Candidat al principalei coaliţii a opoziţiei din ţară în alegerile prezidenţiale de la 7 octombrie împotriva lui Chavez, obţinând 44% din voturile exprimate, guvernatorul statului Miranda a mai acuzat puterea că a căutat să “câştige timp” minţind în legătură cu starea reală de sănătate a preşedintelui bolnav.

“Totul a fost calculat minuţios” pentru asigurarea succesiunii liderului charismatic decedat marţi în urma unui cancer, după ce a condus ţara timp de 14 ani, a continuat el.

“Nicolas, tu ai minţit această ţară”, a subliniat Capriles, având grijă să îl desemneze pe viitorul său adversar prin utilizarea prenumelui. “Cine ştie când a murit preşedintele Chavez?”, a întrebat Capriles.

Expus în salonul de onoare al Academiei Militare din Caracas începând de miercuri, corpul lui Hugo Chavez a fost salutat de sute de mii de venezueleni care au aşteptat la coadă zi şi noapte pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Îmbălsămat, corpul fostului preşedinte va fi transferat vineri în fosta cazarmă de unde Chavez a lansat, în februarie 1992, o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez, situată în cartierul sărac “23 de Enero”, la vest de capitală, a mai declarat duminică Maduro.

Ulterior, preşedintele interimar a anunţat adoptarea, marţea viitoare, de către Adunarea Naţională, a unui “amendament constituţional”, iar după aceea convocarea unui referendum care să autorizeze depunerea lui Hugo Chavez la Pantheonul naţional, alături de eliberatorul Simon Bolivar, o ultimă etapă a unui cult al personalităţii exacerbat în urma morţii lui “Comandante”.

Maduro, care a primit duminică la prânz susţinerea Partidului Comunist venezuelean, i-a îndemnat pe susţinătorii săi la “unitate”, altfel riscând să piardă moştenirea lui Chavez.

El a invocat din nou drepturile fostului lider charismatic. “Astăzi sunt preşedinte conform Constituţiei, dar mai ales pentru că el este cel care a cerut-o”, a dat asigurări Maduro. “Voi candida la preşedinţie, voi fi preşedinte şi comandantul şef al forţelor armate pentru că el mi-a ordonat acest lucru”, a adăugat acesta.

Capriles, care are o carieră politică bogată în pofida faptului că este tânăr (40 de ani), a reuşit în 2012 o campanie dinamică în întreaga ţară, multiplicând vizitele şi mitingurile, tot mai importante în timp.

Maduro, în vârstă de 50 de ani, un fost şofer de autobuz şi lider de sindicat, a parcurs întreaga ierarhie a puterii sub îndrumarea lui Chavez, de la simplu deputat la preşedinte interimar.

Institutul venezuelean de sondare Hinterlaces anunţa, în urmă cu o săptămână, că Maduro l-ar învinge pe Capriles cu 14 puncte procentuale.

Vezi si

Macron şi Xi Jinping cer un “armistiţiu olimpic” pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un “armistiţiu …