Saturday , May 4 2024

CJ Suceava cumpara un hectar de teren langa Aeroport, pentru acces la facilitatile aeroportuare

Consiliul Jude]ean (CJ) Suceava a aprobat, vineri, `n [edin]\ extraordinar\, cu unanimitate de voturi, achizi]ionarea a zece parcele de teren din apropierea Aeroportului Suceava `nsum=nd un hectar, pentru accesul la facilit\]ile areoportuare pe perioada [i dup\ lucr\rile de modernizare, `n scopul asigur\rii zonei de protec]ie a dispozitivului luminos.
Potrivit hot\r=rii CJ Suceava, pre]ul oferit celor zece proprietari nu poate dep\[i 9 lei/mp, conform evalu\rii efectuate `n zon\ de un evaluator autorizat. Terenul este necesar pentru accesul pe teritoriul aeroportului `n timpul lucr\rilor de modernizare [i extindere [i pentru accesul la noile facilit\]i pentru supravegherea, monitorizarea, `ntre]inerea [i revizia instala]iilor de direc]ionare, semnalizare, balizaj. CJ Suceava a mai cump\rat, `n 2009, 6,8 hectare de teren de la localnicii din ora[ul Salcea, cu 410.000 de lei, terenul fiind necesar pentru modernizarea pistei Aeroportului Suceava [i a sistemului de balizaj. CJ Suceava a lansat `n luna octombrie licita]iile pentru modernizarea Aeroportului Suceava, iar `n 7 decembrie urmeaz\ s\ fie selectat\ firma care va executa lucr\rile.
Aeroportul Suceava este primul care se modernizeaz\ prin POS Transporturi, urm=nd ca dup\ investi]ii, care vor fi finalizate `n 2014, s\ poat\ opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri, sau cargo, care pot transporta 100 de tone de marf\, avionul actual de referin]\ pentru aeroportul sucevean fiind ATR 42.
Prin acest proiect pista va fi prelungit\ de la 1.800 de metri la 2.460 de metri, iar l\]imea acesteia de la 30 la 45 de metri, urm=nd s\ fie construit\ o pist\ elastic\ ce va permite aterizarea [i decolarea unor aeronave mari. Sistemul de balezaj va fi `nlocuit cu un sistem cu lumin\ reglabil\ [i dirijabil\ [i va fi instalat [i un sistem automat ILS ce va aduce aeronavele la pist\ pe vreme nefavorabil\ sau de cea]\ la sol. Actualele condi]ii de aterizare de pe aeroportul sucevean sunt cu vizibilitate de 1.200 de metri [i plafon de 90 de metri, iar `n urma investi]iilor acestea vor fi de vizibilitate 300 de metri [i plafon de 30 de metri.
Proiectul prevede construc]ia unui nou turn de control cu o `n\l]ime de 20 de metri, dar [i montarea unui grup electrogen special care s\ produc\ energie electric\ `n cazul unei avarii la re]eaua electric\. Investi]ia, `n valoare de 39,5 de milioane de euro (132 milioane de lei), este finan]at\ cu 20,9 milioane de euro de UE, cu 9 milioane de euro de la bugetul na]ional, iar restul de la bugetul jude]ean [i Regia Autonom\ Aeroportul Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …