Wednesday , May 8 2024

Elev eliminat de la BAC, dupa ce a fost prins cu un telefon mobil asupra sa

6. 217 elevi suceveni au sus]inut ieri proba scris\ la Matematic\ sau Istorie, `n func]ie de filiera [i specializarea pe care au urmat-o `n cursul celor patru ani de liceu N un elev care sus]inea proba la matematic\ `n centrul de examen Colegiul Tehnic „Mihai B\cescu” F\lticeni a fost eliminat, fiind surprins de c\tre asisten]i cu un telefon mobil N 246 de candida]i au absentat la proba obligatorie a profilului (E, c)

Candida]ii primei sesiuni a bacalaureatului din acest an au sus]inut ieri cea de-a doua prob\ scris\ a examenului, respectiv proba obligatorie a profilului. 6. 217 elevi suceveni au sus]inut testarea la Matematic\ sau Istorie, `n func]ie de filiera [i specializarea pe care au urmat-o `n cursul celor patru ani de liceu.
Pentru Matematic\ (T1 sau T2) s-au `nscris 4.835 de elevi de la profilele reale din filiera teoretic\, filiera tehnologic\, profilul militar [i profilul pedagogic. Pentru materia Matematic\ au fost elaborate dou\ categorii de cerin]e, diferen]iate de gradul de dificultate al acestora, respectiv T1 (pentru filiera teoretic\, mate-info) [i T2.
Al]i 1.549 de candida]i suceveni au sus]inut cea de-a doua prob\ scris\ a Bacalaureatului la Istorie, ace[tia fiind absolven]i ai profilului uman de la filiera teoretic\ sau ai filierelor voca]ionale (cu excep]ia specializ\rii înv\]\tori- educatori).
Spre deosebire de prima prob\, c=nd niciun elev nu a fost eliminat din sala de examen, `n cadrul probei de ieri, un elev care sus]inea testarea `n centrul de examen Colegiul Tehnic „Mihai B\cescu” F\lticeni a fost dat afar\ din examen, fiind surprins de c\tre asisten]i cu un telefon mobil.
Centrul Na]ional pentru Evaluare [i Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa [colar\, din care, `n diminea]a zilei de ieri, a fost extras\ varianta de subiect cu num\rul 5. Subiectele au fost transmise [i preluate în condi]ii de siguran]\ de c\tre toate cele 22 de centre de examinare desemnate de Inspectoratul {colar Jude]ean Suceava pentru sesiunea iunie- iulie 2012.
Examina]ii care au sus]inut proba la Istorie au avut de r\spuns la [apte întreb\ri, ajuta]i de dou\ texte despre {tefan cel Mare [i despre istoria Rom=niei. Pentru al doilea subiect, candida]ii au avut de tratat o serie de cerin]e pe baza unui frangent din „Istoria rom=nilor de la origini p=n\ `n zilele noastre” de V. Georgescu iar subiectul al treilea a constat `n elaborarea unui eseu, de aproximativ dou\ pagini, despre situa]ia intern\ [i interna]ional\ a Rom=niei, `n perioada postbelic\.
N subiectele variantei num\rul 5 au mul]umit aproape pe toat\ lumea
O dat\ trecut\ proba scris\ la limba [i literatura rom=n\, ieri, liceenii de an terminal au p\r\sit `n jurul orei 12:00 s\lile de examen ceva mai relaxa]i dec=t `n cazul probei de debut. Cu zeci de cerin]e [i subiecte asem\n\toare rezolvate `n timpul orelor de curs, p\rerile examina]ilor suceveni cu privire la cerin]ele variantelor extrase au fost dintre cele mai variate.
Cum era de a[teptat, cel de-al treilea subiect, cel care prezint\ cel mai `nalt grad de dificultate [i cel care totodat\ cere o tratare mai complex\, a fost desemnat de elevi drept cel mai problematic punct al tezei.
Unii candida]i au ie[it din s\lile de examen dup\ mai pu]in de dou\ ore, asta `n timp ce unii au r\mas `n centrele de examen mai bine de trei ore, semn c\ subiectele extrase i-au pus `n oare[ice `ncurc\tur\.
„Am dat proba la matematic\ T2. Subiectul al III-lea a fost mai dificil, mi-a luat ceva mai mult timp rezolvarea lui dar `n cele din urm\ l-am dovedit. M-am consultat [i cu ceilal]i colegi ai mei [i cred c\ o s\ iau peste 9”, a declarat, la ie[irea din examen, o absolvent\ a Colegiului Na]ional „Petru Rare[”.
„Am dat examenul la istorie iar subiectele au fost mul]umitoare. Chiar suntem mul]umi]i de varianta extras\. Am rezolvat tot, nu ne-au intimidat nici camerele, nici profesorii”, a declarat o absolvent\ a Colegiului „Ciprian Porumbescu”, sec]ia Arhitectur\.
11 elevi suceveni au sus]inut prima `n condi]ii speciale. Este vorba despre elevul din Solca, `njunghiat `n inim\ de un coleg, care a sus]inut proba `ntr-un salon al Spitalului Municipal din R\d\u]i. Un alt candidat depistat cu meningit\ avut\ viral\ a sus]inut proba de Rom=n\ `ntr-o sal\ separat\ de ceilal]i colegi, `n prezen]a a doi supraveghetori [i a unui membru al comisiei jude]ene. Al]i nou\ absolven]i ai Grupului {colar Bivol\rie, elevi cu deficien]e de auz, au dat proba de Rom=n\ folosind limbajul mimico-gestual.
N 6.235 de elevi suceveni sunt a[tepta]i vineri pentru a sus]ine ultima prob\ scris\ a Bacului
Ultima prob\ scris\, cea la alegere a profilului [i a specializ\rii, a fost programat\ vineri, 6 iulie. 6.235 de elevi suceveni sunt a[tepta]i `n centrele de examen din jude] pentru a sus]ine testarea. Cei mai mul]i s-au `nscris pentru a fi examina]i la disciplina Geografie (2.374) [i Biologie vegetal\ [i animal\ (1.322). Al]i 1.037 de absolven]i suceveni vor sus]ine ultima prob\ a examenului de Bacalaureat la Biologie (Anatomie [i fiziologie uman\) iar peste 500 de candida]i vor fi examina]i la Fizic\. Cei mai pu]ini candida]i s-au `nscris pentru a sus]ine proba la Economie (37), Sociologie (31) [i Psihologie (30).
Rezultatele par]iale se vor afi[a duminic\, 8 iulie, urmând ca luni, 9 iulie, între 8.00 [i 12.00 s\ se depun\ contesta]iile. Rezultatele finale, dup\ rezolvarea contesta]iilor vor fi f\cute publice, joi, 13 iulie. Candida]ii care n-au promovat vor avea posibilitatea s\ mai sus]in\ examenul în sesiunea a doua, care se va desf\[ura între 20 august [i 5 septembrie. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Săptămâna viitoare începe procesul de admitere în învățământul liceal vocațional și clasele bilingve. Locuri disponibile și mediile de admitere din 2023

Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și cele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă …