Tuesday , April 30 2024

Eliminarea impozitului minim, un scurt respiro înainte de forfetar

Guvernul a decis miercuri eliminarea impozitului minim de la 1 octombrie 2010, eliberând astfel de o povară în special firmele mici, care se luptă să supravieţuiască într-o economie în plină criză. Guvernul Boc le pregăteşte însă de la 1 ianuarie 2011 impozitul forfetar, impozit care acum se vrea ţintit doar spre domeniile de activitate cu risc ridicat de evaziune fiscală, care reprezintă însă grosul micilor afaceri.

Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, ţintea reducerea evaziunii fiscale prin obligarea tuturor companiilor să plătească impozit pe cifra de afaceri şi nu pe profit. Această modalitate de deducere a impozitului a generat efecte negative asupra economiei, deoarece a afectat în special IMM-urile, motorul economiei.

Multe inteprinderi mici şi mijlocii înregistrau cifre de afaceri mari însă încheiau anul fără profit sau chiar pe pierdere. Impozitul minim, fiind calculat pe venituri totale şi nu pe profit, i-a adus pe antreprenori în situaţia de a plăti impozite mari chiar şi în perioadele în care companiile lor se aflau în pierdere, ceea ce a dus în foarte multe cazuri la suspendarea activităţii.

Impozitul minim, introdus în primăvara anului trecut, este cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă firmele au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.

Scăpate de această povară, intreprinderile mici şi mijlocii se pot bucura doar de un scurtă perioadă de respiro, deoarece Guvernul a anunţat că va introduce de la 1 ianuarie impozitul forfetar pentru domeniile de activitate cu nivel ridicat de evaziune fiscală. Impozitul forfetar ar putea fi însă aplicat unei plaje extinse de domenii de activitate, de la baruri, restaurante şi hoteluri până la firme de taximetrie, ateliere de reparaţii, saloane de coafură şi firme de pompe funebre.

Impozitul forfetar ar putea afecta aşadar o mare parte din firmele mici, iar scenariul din 2009, când peste 100 de mii de firme au intrat în faliment, s-ar putea repeta şi în 2011. (ImpactNews)

Vezi si

Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024

Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la …