Friday , March 29 2024

Impozitul forfetar ar putea intra în vigoare de la 1 iulie

maria grapini

Guvernul vrea să introducă impozitul forfetar de la 1 iulie. Astfel, pensiunile, hotelurile, restaurantele, toate fast-food-urile, cât şi saloanele de înfrumuseţare vor fi impozitate diferenţiat, în funcţie de domeniul de activitate. Nici cafenelele şi service-urile auto nu vor scăpa de noul mod de impozitare.

Noua metodă de impozitare a comercianţilor din zona turismului, dar şi a celor care administrează service-uri auto, este o premieră, iar dacă va fi una de succes se va implementa şi pentru impozitarea altor servicii.

Hotelierii vor plăti taxa în fucţie de numărul de stele al hotelului, precum şi în funcţie de numărul de camere, informează România TV. “Un hotel de trei stele în Bucureşti, zona A, ar avea de plătit, după metoda noastră de impozitare. Şi subliniez, dacă plăteşte suma fixă pe venit nu mai plăteşte impozit pe profit. Un hotel în zona A, de trei stele în Bucureşti, zona cea mai bună, cu grad de sezonabilitate de 100%, va plăti, după forma noastră de impozitare, 75 de euro de cameră pe an” a spus Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism.

Shaormarii vor avea de plătit câteva mii de lei pe an, în funcţie de zona în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de suprafaţa spaţiului pe care îl deţin. Spaţiile comerciale, respectiv impozitele, vor fi împărţite în patru zone A, B, C şi D, zona cu impozite mai mari fiind A, iar D cu impozite mai mici.

„O ţinem tot cu zona A din Bucureşti. Dacă un restaurant fast-food are o suprafaţă este de 50 de metri pătraţi, se va plăti, pe tot anul, un impozit de aproximativ 6000 de lei” a precizat Maria Grapini.

Restaurantele gen fast-food, dar situate în alte oraşe sau comune ale ţării vor plăti o nimica toată, potrivit Mariei Grapini. „Sunt restaurante în comune, în mediul rural. Acolo se ajung la sume foarte mici, de 1400 de lei pe an” a precizat Maria Grapini.

Dacă noua taxă va avea succes va fi extinsă şi la alte servicii, dar nu în industrie.

„Este pentru prima dată în ultimii 23 de ani când propunem o impozitare în sumă fixă, dar diferenţiat, în funcţie de domeniul de activitate. Dacă proiectul merge bine va fi extins şi la alte servicii, dar nu în industrie” a amintit Maria Grapini.

Potrvit acesteia impozitarea este una corectă. „Este cel mai echitabil mod de a plăti. Pentru buget nu e o pagubă, pentru că vor plăti şi cei care n-au plătit de zeci de ani nimic către stat, iar cei care au plătit, cu siguranţă vor plăti mai puţin decât până acum” a precizat Maria Grapini.

La fel şi deţinătorii de service-uri, vor plăti impozit potrivit noii forme de impozitare.

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …