Monday , April 29 2024

Impozite de pana la patru ori mai mari pentru sucevenii proprietari de cladiri, altele decat cele de domiciliu

N cel pu]in nou\ mii de cet\]eni sunt a[tepta]i la Prim\ria Suceava s\ completeze declara]ii noi de impozitare a imobilelor dup\ ce Guvernul a modificat actul normativ privind impozitarea suplimentar\ a cl\dirilor la care proprietarii nu domiciliaz\ n dac\ p=n\ la 1 iulie, Guvernul pusese `n practic\ doar impozitarea suplimentar\ de maxim dou\ ori peste impozitul perceput `n mod normal pentru alte locuin]e dec=t domiciliul, dup\ aceast\ dat\ Guvernul a stabilit ca toate cl\dirile `n afara celor de la adresa de domiciliu s\ fie impozitate suplimentar cu p=n\ la 300% peste impunerea datorat\ `n mod obi[nuit n varianta de a sc\pa de impozitul suplimentar prin `nchirierea locuin]elor nu a mai fost men]inut\ `n vigoare de Guvern n cei care completeaz\ declara]iile de impunere ast\zi beneficiaz\ de o reducere de 10%
Peste nou\ mii de suceveni trebuie s\ pl\teasc\ impozite mai mari pentru cl\dirile pe care le de]in. Modific\rile legislative privind plata impozitelor pentru bunurile imobile au m\rit de peste dou\ ori baza de impozitare estimat\ la `nceputul anului de Prim\ria Suceava. Dac\ `n prima parte a anului 2010 s-a instituit de c\tre Guvern o modificare legislativ\ conform c\reia s\ se pl\teasc\ impozite suplimentare doar de c\tre proprietarii locuin]elor, `n cea de-a doua parte a anului sucevenilor li s-a mai pus `n c=rc\ obliga]ia de a pl\ti impozite suplimentare pentru orice fel de imobile de]inute, altfele dec=t cele unde `[i au domiciliul.
Cu alte cuvinte, `n prima parte a anului, Guvernul inten]iona s\ scoat\ mai mul]i bani de la cet\]enii care de]in mai multe locuin]e, pun=ndu-le un impozit suplimentar pentru fiecare din acestea. ~n cea de-a doua parte a anului, pilula s-a f\cut [i mai amar\ pentru c\ Guvernul s-a g=ndit „`n `n]elepciunea sa” c\ poate scoate mai mul]i bani nu doar dac\ impoziteaz\ suplimentar pe cei care de]in mai mult de o locuin]\, ci [i dac\ impoziteaz\ suplimentar pe to]i cet\]enii care de]in orice alt\ cl\dire, indiferent dac\ are sau nu destina]ia de locuin]\.
Practic, p=n\ la data de 1 iulie 2010, cet\]enii care de]ineau mai multe locuin]e trebuiau s\ achite un impozit cu 15% mai mare dec=t cel obi[nuit `n cazul primei case `n afara celei de domiciliu, un impozit cu 50% mai mare pentru cea de-a doua cas\ `n afara celei de domiciliu, un alt impozit cu 75% mai mare pentru cea de-a treia cas\ `n afara celei de domiciliu [i un alt impozit de dou\ ori mai mare dec=t cel obi[nuit pentru cea de-a patra [i urm\toarele case `n afara celor de domiciliu. La aceea dat\, contribuabilii au `nceput s\ se `nghesuie la ghi[eele prim\riilor din ]ar\, trebuind s\ completeze declara]ii privind imobilele de]inute [i s\ achite impozitele cerute de lege pentru acestea.
n baza de impozitare `n cazul imobilelor proprietate care nu sunt la adresa de domiciliu a crescut de la 3.800 la peste 9.000 de suceveni
Dup\ data de 1 iulie, au ap\rut modific\ri la legisla]ia fiscal\, modific\ri introduse cu caracter excep]ional din cea de-a doua jum\tata a anului fiscal curent, c=nd `n mod normal trebuiau s\ fie introduse de la data de 1 ianuarie 2011. Pe de o parte, modific\rile introduse vin s\ corecteze ni[te gre[eli din prima parte a anului cu privire la unele porti]e ce permiteau `nlesniri la plat\ [i cu privire la l\rgirea bazei de impozitare. Astfel, dac\ ini]ial era permis\ doar impozitarea progresiv\ a cl\dirilor ce aveau ca destina]ie de locuin]\, dup\ data de 1 iulie, toate cl\dirile de]inute de persoanele fizice, altele dec=t cele care sunt trecute ca domiciliu, vor fi impozitate suplimentar. Cea mai mare problem\ pe care a cauzat-o Guvernul `n acest caz nu o reprezint\ `ns\ extinderea bazei de impozitare, ci modificarea procentelor de impozitare. Conform noilor prevederi fiscale, persoanele fizice care au `n proprietate dou\ sau mai multe cl\diri datoreaz\ un impozit pe cl\diri majorat cu 65% pentru prima cl\dire `n afara celei de domiciliu, cu 150% pentru cea de-a doua cl\dire `n afara celei de la adresa de domiciliu [i cu 300% pentru a treia cl\dire [i urm\toarele, `n afara celei de la adresa de domiciliu.
Potrivit reprezentan]ilor Prim\riei Suceava, impozitarea progresiv\ care era valabil\ p=n\ la data de 1 iulie 2010 afecta circa 3.800 de cet\]eni ai municipiului re[edin]\ de jude] care daveau `n proprietate cel pu]in `nc\ o locuin]\ pe l=ng\ cea de domiciliu. Dup\ data de 1 iulie, impozitarea progresiv\ extinz=ndu-[i baza, va afecta `ntre nou\ [i zece mii de suceveni, spun reprezentan]ii Prim\riei. O mare problem\ este pentru sucevenii care au pl\tit p=n\ la mijlocul anului impozite majorate pentru locuin]ele proprietate personal\ `n care nu domiciliau [i care vor trebui s\ mai achite o nou\ majorare, conform regulilor stabilite de Guvern `n cea de-a doua parte a anului. Cu alte cuvinte, dac\ un sucevean a achitat un impozit cu 15% mai mare dec=t `n mod normal pentru cea de-a doua locuin]\, el va trebui s\ se mai prezinte `nc\ o dat\ la ghi[eul prim\riei pentru a mai achita diferen]a de p=n\ la 65%, doar pentru c\ a[a a considerat Guvernul c\ mai poate smulge ni[te bani. Dac\ acel cet\]ean mai avea [i un garaj, considera `nainte de jum\tatea anului c\ nu trebuie s\ achite o cot\ suplimentar\ fa]\ de impozitul pe care `l datora `n mod obi[nuit. Dup\ 1 iulie, situa]ia s-a schimbat iar sucevenii vor trebui s\ achite [i pentru garajul respectiv bani `n plus.
n contribuabilii chema]i s\ se `mbulzeaz\ la ghi[ee ca s\ nu pl\teasc\ penalit\]i la anul pentru neplata impozitelor majorate
Un aspect interesant este `ns\ faptul c\ noile procente de impozitare progresiv\ a cl\dirilor de]inute `n proprietate de persoanele fizice este cel al dob=ndirii cronologice. ~n alt\ ordine de idei, spun speciali[tii din Direc]ia Economic\ a Prim\riei Suceava, dac\ cea de-a prima cl\dire pe l=ng\ cea de la adresa de domiciliu nu este un alt apartament, ci un am\r=t de garaj, atunci acesta din urm\ va fi impozitat suplimentar cu 65% peste c=t ar fi trebuit iar pentru apartamentul unde proprietarul nu domiciliaz\ impozitul suplimentar nu mai este de 65%, ci de 150% fa]\ de c=t ar fi dac\ era locuin]\ de domiciliu. Dac\ suceveanul „s-a l\comit” [i a mai cump\rat un alt apartament, garaj, cas\, vil\, chio[c sau spa]iu comercial ori de birouri, atunci devine „beneficiarul obliga]iei” de a pl\ti `nc\ 300% peste impozitul care l-ar fi datorat `n mod normal.
Dup\ ce c\ li s-au pus biruri grele pentru c\ au `ndr\znit s\ aib\ alte propriet\]i imobiliare dec=t cele de la adresa de domiciliu, cet\]enii trebuie s\ parcurg\ din nou umilitoare procedur\ a statului la coad\ pentru completarea [i depunerea altor declara]ii `n care s\ se men]ioneze ordinea cronologic\ a dob=ndirii fiec\rei cl\diri. Aceste declara]ii se completeaz\ pe proprie r\spundere, exist=nd la prim\rii formulare tipizate. Pentru a `ndulci, totu[i, pilula destul de amar\ pentru mii [i mii de suceveni trebuie spus c\ dac\ ace[tia se gr\besc s\ completeze p=n\ la finele lunii septembrie declara]iile [i s\ achite impozitele, atunci pot s\ aib\ o „bonifica]ie” de 10% din contravaloarea impozitelor datorate. Dac\ plata se face dup\ data de 30 septembrie, dar nu mai t=rziu de 31 decembrie a.c., prim\riile nu au voie s\ percep\ niciun fel de penalit\]i. Oric\rei pl\]i `n contul impozitelor respective, f\cut\ ulterior datei de 31 decembrie 2010, i se vor ad\uga penalit\]i [i major\ri.
~n aceste condi]ii, proprietarilor nu le r\m=ne dec=t fie s\ se conformeze, fie s\ caute modalit\]i de a ocoli prevederile dure ale legii `n speran]a c\ se vor putea ad\posti la umbra altor prevederi mai bl=nde. Guvernul a avut `ns\ grij\ s\ taie mult din elanul celor care ar fi dorit s\ evite plata majorat\ a impozitelor. Prima m\sur\ luat\, dup\ data de 1 iulie, a fost cea s\ elimine posibilitatea ca s\ scape de impozitarea progresiv\ prin `nchiriere. Altfel spus, p=n\ la data de 1 iulie, proprietarul a mai multe locuin]e putea s\ evite `n mod legal plata impozit\rii progresive pentru casele pentru care nu avea domiciliu, aduc=nd dovada c\ le-a `nchiriat. ~n aceste fel, impozitul perceput r\m=nea `n continuare acela[i, f\r\ a i se ad\uga procentele suplimentare. Dup\ data de 1 iulie, aceast\ porti]\ de sc\pare a fost „baricadat\” [i `ncheierea unor contracte de `nchiriere sau de comodat nu mai poate constitui `n niciun fel o modalitate de a evita plata impozit\rii progresive pentru imobilele de]inute.
n dac\ nu a]i primit mo[tenire cl\direa, atunci dona]i-v\ cl\dirile copiilor ca statul s\ nu `ncaseze impozite suplimentare
Singura excep]ie care a r\mas `n vigoare cu privire la neimpozitarea gradual\ a propriet\r]ilor imobiliare este cea cu privire la dob=ndirea acestora prin succesiune legal\. Cu alte cuvinte, sucevenii care nu au dob=ndit prin succesiune legal\ case, apartamente, garsoniere, vile, garaje, chio[curi sau spa]ii comerciale, ci prin alte modalit\]i de transfer sau de constituire a propriet\]ii trebuie s\ `[i ia g=ndul c\ vor putea s\ mai g\seasc\ o alt\ metod\ de a evita plata impozitelor. C=t\ vreme ei vor figura `n eviden]ele administra]iilor locale ca fiind proprietari ai mai multor cl\diri, vor trebui s\ achite impozite mai mari.
O posibil\ „consolare” [i, `ntr-o anumit\ m\sur\, chiar variant\ de a evita plata unor impozite mai mari este pentru cei care au copii [i c\rora le pot dona diverse cl\diri. Dac\ acei copii nu sunt proprietarii altor cl\diri, atunci impozitul datorat va r\m=ne cel normal. Reprezentan]ii Prim\riei nu exclud ca aceast\ varinat\ s\ fie luat\ `n calcul de tot mai mul]i cet\]eni iar `n perioada urm\toare s\ se asiste la o avanlan[\ de dona]ii f\cute de p\rin]i c\tre copii.
Multe persoane au considerat p=n\ la data de 1 iulie, c=nd cuantumul impozitelor progresive pentru celelalte locuin]e era unul c=t de c=t suportabil, c\ nu merit\ tevatura de a schimba domiciliul `n cazul `n care cea de-a doua cas\ mai spa]ioas\ nu era dec=t un fel de re[edin]\, nicidecum adresa de domiciliu. De aceea, reprezentan]ii Prim\riei spun c\ erau destule persoane care `[i men]ineau adresa de domiciliu `ntr-un vechi apartament, de[i locuiau de ceva vreme `ntr-o cas\ spa]ioas\. ~n noul context, `n care procentul pentru prima cas\ `n afara celei de la adresa de domiciliu a crescut de la 15% la 65%, reprezentan]ii Prim\riei Suceava se a[teapt\ ca tot mai mul]i suceveni s\ fac\ diligen]ele necesare de a se muta `n casele mai spa]ioase pentru c\ un calcul economic simplu arat\ c\ este mai bine s\ achi]i un impozit suplimentar de 65% pentru un apartament cu dou\ camere dec=t unul pentru o cas\.
Men]ion\m c\ major\ri au fost operate `n mod substan]ial [i la autoturismele cu o capacitate cilindric\ de peste 2.000 de centimetri cubi, impozitul pe care toate persoanele fizice care vor de]ine un astfel de vehicul `l vor avea de pl\tit fiind aproape dublu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Trei premii I, cinci premii II și patru mențiuni la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Ucraineană maternă, pentru județul Suceava

În mod deosebit s-a evidențiat Ana Șoiman, elevă la Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava, care …