Tuesday , May 7 2024

Specializarile si numarul de locuri scoase la concurs de liceele sucevene pentru admiterea `n clasa a IX-a

Obiectiv vine `n sprijinul absolven]ilor de clasa a VIII-a cu o prezentare a ofertelor educa]ionale a liceelor din municipiu, pentru anul [colar 2012- 2013 N al\turi de specializ\rile tradi]ionale care se reg\sesc an de an `n planurile de [colarizare ale colegiilor sucevene, pentru anul 2012- 2013, conducerile liceelor propun specializari atractive `n r=ndul tinerilor, `ncerc=nd totodat\ corelarea acestora cu pia]a muncii

Dac\ unele institu]ii [colare propun pentru anul [colar 2012- 2013 o ofert\ educa]ional\ similar\ `n mare parte celei din acest an, altele, [i `n special colegiile tehnice, au inclus `n oferta educa]ional\ pentru anul [colar viitor specializ\ri cu mare priz\ `n r=ndul elevilor, precum stilist, designer mobil\, technician desenator `n construc]ii sau ecolog. La r=ndul lor, colegiile na]ionale propun o serie de specializ\ri atractive precum jurnalismul, managementul afacerilor, grafic\ digital\ sau studii europene. ~n perioada imediat urm\toare, liceele din jude] vor demara ample campanii pentru promovarea ofertei educa]ionale `n [colile generale prin vizite sau prin intermediul pliantelor `n cadrul c\rora `[i prezint\ profilele de studiu, specializ\rile, performan]ele profesorilor [i ale elevilor sau condi]iile de studiu. Liceele sucevene se afl\ `ntr-o str=ns\ compete]ie `n a recruta un num\r c=t mai mare de elevi din cauza finan]\rii per elev.
Colegiul Na]ional “Petru Rare[” propune absolven]ilor de clasa a VIII-a 120 de locuri pentru profilul Matematic\- Informatic\, `n func]ie de preferin]e ace[tia put=nd opta pentru specializ\rile bilingv Rom=n\- Francez\, bilingv Român\- German\, bilingv Român\- Englez\ sau intensiv Informatic\. Pe l=ng\ cele 120 de locuri disponibile `n clasele de Matematic\- Informatic\, ramura real\ mai este completat\ de o clas\ cu specializarea {tiin]ele Naturii. ~n anul 2011, colegiul a b\tut toate recordurile în ceea ce prive[te ultima medie de admitere la liceu, la specializarea Matematic\ -Informatic\ bilingv-englez\, dup\ repartizarea computerizat\, ultima medie cu care s-a intrat la acest profil fiind de 9,77. Nici aspiran]ii la un loc `n clasa de Biling-German\ nu au o misiune u[oar\, la admiterea la acest profil al liceului, ultima medie de admitere fiind `n 2011 de 9,54. La majoritatea specializ\rilor de la Colegiului Na]ional „Petru Rare[”, ultima medie cu care s-a intrat a fost peste 9.
De asemenea, Colegiul „Petru Rare[“ va mai pune la b\taie 90 de locuri pentru profilul uman, respectiv dou\ clase de {tiin]e sociale, din care una bilingv Rom=n\- Englez\ [i o clas\ de Filologie, de asemenea cu program bilingv. “La fel ca `n anii trecu]i, admiterea la sec]iile bilingve necesit\ promovarea testului de limb\”, a precizat Daniela Dungeanu, director `n cadrul colegiului sucevean.
La Colegiul “{tefan cel Mare” oferta educa]ional\ propus\ pentru anul [colar ce va debuta `n toamn\, coincide cu cea din acest anul 2011- 2012. “Planul va fi discutat la nivelul Consiliului [colar, `ns\ preconiz\m c\ va fi similar celui de anul trecut. Ne ax\m `n principal pe clasele cu profil real”, a explicat Dan Popescu, directorul colegiului. Astfel, oferta de [colarizare a colegiului sucevean, pentru anul [colar 2012- 2013, cuprinde [ase clase din care cinci apar]in profilului real. Este vorba despre Matematic\- Informatic\, Matematic\- Informatic\ bilingv Englez\, intensiv Informatic\, intensiv German\ [i {tiin]e ale Naturii. La admiterea din 2011, concuren]a cea mai `nver[unat\ a fost pentru un loc `n clasa de matematic\-informatic\ bilingv-englez\, ultima medie de admitere fiind 9,52. Colegiul sucevean mai dispune [i o clas\ cu profilul {tiin]e Sociale unde ultima medie de admitere de anul trecut a fost de 8,98.
Prin specializ\rile propuse pentru anul [colar 2012-2013, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” preg\te[te elevi `n domenii precum administra]ie, comer], turism, gastronomie, gestiune [i alte activit\]i economice. ~n plus, fa]\ de anul trecut, `n planul de [colarizare al colegiului se reg\se[te o clas\ de Coafor- Stilist. ~n oferta colegiului pentru anul [colar 2011- 2012, cele mai multe locuri disponibile (180) sunt `n cadrul filierei Tehnologice, profilul Servicii, specializarea Tehnician `n activit\]i Economice. Colegiul mai preg\te[te viitori tehnicieni `n administra]ie (30 de locuri), tehnicieni `n turism (60 de locuri), tehnicieni `n activit\]i de comer] [i `n gastronomie. ~n cadrul filierii teoretice, colegiul sucevean dispune de dou\ clase cu specializarea Matematic\- Informatic\ intensiv. Ultima medie de admitere din 2011 a fost, la aceast\ specializare, de 8,26. O alt\ noutate propus\ de colegiul sucevean o constituie {coala postliceal\, absolven]ii put=nd opta `ncep=nd din aceast\ toamn\ pentru specializ\rile Asistent de gestiune `n unit\]i de cazare [i alimenta]ie [i Agent fiscal.
{tiin]e ale naturii [i Filologie sunt dou\ specializ\ri care nu se mai reg\sesc `n acest an `n oferta educa]ional\ a colegiului.
~n cadrul Colegiului Na]ional „Mihai Eminescu”, al\turi de specializ\rile tradi]ionale de Educator- puericultor, `n planul de [colarizare pentru 2012- 2012, s-au inclus specializari atractive `n r=ndul tinerilor, acestea fiind totodat\ [i extrem de solicitate de c\tre ace[tia. Este vorba despre subspecializ\ri precum Jurnalism [i Rela]ii publice din cadrul profilului uman. Din cele 210 locuri ale ofertei planului de [colarizare, 60 sunt pentru clasele de Matematic\- Informatic\ intensiv [i Matematic\ Informatic\- Englez\, unde ultima medie de admitere, `n 2011, a fost de 8,69.
~n cazul profilul Studii Sociale (90 de locuri disponibile), colegiul mizeaz\ pe specializ\rile studii europene, managementul afacerilor [i englez\ intensiv. Cei care opteaz\ pentru o carier\ didactic\ se pot `nscrie `n cadrul profilului Pedagogic, specializarea Educator- puericultor, unde sunt disponibile 30 de locuri.
Patru clase cu profil voca]ional [i o clas\ de filologie propune Colegiul de Art\ „Ciprian Porumbescu” pentru anul [colar care va debuta `n toamn\. “Din cele patru clase care vizeaz\ profilul voca]ional, 28 de locuri au fost repartizate pentru clasa de muzic\, o alt\ clas\ va fi destinat\ artelor plastice, picturii [i sclupturii, o clas\ va fi pentru cei care vor s\ se preg\teasc\ pentru o carier\ `n arhitectur\ iar alte 28 de locuri sunt disponibile `n clasa de restaurare [i conservare a bunurilor culturale. Pentru a fi admi[i `n cadrul acestor clase, elevii vor trebui s\ promoveze probele specifice fiec\rei specializ\ri, examen ce de va desf\[ura `n primul weekend din luna iunie”, a declarat Marielena Pancu, director `n cadrul colegiului. Pentru profilul teoretic, colegiul dispune de 30 de locuri la o clas\ de filologie, unde ultima medie de admitere de anul trecut, dup\ repartizarea computerizat\ fiind de 7,95.
Colegiul Na]ional de Informatic\ „Spiru Haret” mizeaz\ `n viitorul an [colar pe o serie de atuuri precum contracte de practic\ pentru liceeni, programe school after school sau cursuri de programare web.
“Pentru specializarea jurnalism, din cadrul profilului filologie sunt disponibile 60 de locuri `n viitorul an [colar, num\r dublu comparativ cu anul trecut, dat fiind faptul c\ foarte mul]i elevi doresc s\ se `ndrepte spre acest domeniu”, a afirmat Virginel Iordache, directorul colegiului sucevean.
Totodat\, colegiul le promite elevilor maximizarea [anselor de a ob]ine un loc de munc\ dup\ parcurgerea celor patru ani de liceu `ntr-o clas\ cu specializarea {tiin]ele naturii, dat fiind faptul c\ institu]ia a `ncheiat o serie de contracte cu spitale de stat [i private `n care elevii s\ poat\ face practic\. Trei clase de {iin]e ale naturii sunt propuse pentru viitorul an [colar. Profilul real este completat de trei clase de Matematic\- Informatic\ intensiv [i o clas\ de Mate- Info bilingv Englez\. ~n 2011, pentru specializarea Matematic\- informatic\, mediile de admitere au apar]inut intervalului 9,13- 6,61 iar la specializarea Filologie `ntre 8,64 [i 7,41.
Liceul cu Program Sportiv din Suceava a alocat un num\r de 210 locuri pentru clasele a IX-a `n cinci clase cu profil sportiv (atletism, handbal, fotbal, rugbi, lupte [i volei) [i dou\ clase de filologie. De asemenea, liceul pune la dispozi]ie [i 90 de locuri pentru clasa a V-a `n dou\ clase cu profil sportiv. “Pentru cei ce vor s\-[i continue studiile `n cadrul LPS, vom organiza gratuit preg\tirea acestor candida]i pentru probele de admitere. Preg\tirea va avea loc dup\ un grafic pe care `l vom `ntocmi c=t de cur=nd. Elevii vor lucra cu cadre didactice din cadrul liceului [i le vom pune la dispozi]ie sala, mingi [i ceea ce ei mai au nevoie”, a precizat Dumitru Bernicu, directorul liceului.
Mai vast\ dec=t `n prezent este oferta de [colarizare pentru anul [colar 2011- 2012 propus\ de Colegiului Tehnic “Samuil Isopescu”, specializ\rile Filologie [i {tiin]e sociale reg\sindu-se `n premier\ `n planul de [colarizare al colegiului. ~n cadrul filierii teoretice, colegiul mai pune la b\tate c=te o clas\ de {tiin]e ale Naturii [i Matematic\- Informatic\. Totodat\, colegiul sucevean, preg\te[te proaspe]ii absolven]i pentru cariere precum Tehnician electrician electronist auto (o clas\), Tehnician mecatronist (dou\ clase), Tehnician în automatiz\ri (o clas\) [i Tehnician desenator pentru construc]ii [i lucr\ri publice (o clas\). Pentru frecven]\ redus\, colegiul propune dou\ clase cu speciliz\rile Filologie [i Matematic\- Informatic\.
Proiectul planului de [colarizare pentru anul 2012- 2013 al Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” cuprinde, pentru absolven]ii claselor a VIII-a, [ase clase `n cadrul filierii teoretice [i nou\ clase pentru filiera tehnologic\. „Venim cu elemente de noutate pentru elevii care opteaz\ [\-[i continue studiile `n cadrul liceului nostru. Clasele din domeniul serviciilor, clasa de înv\]\mânt postliceal [i clasele din înv\]\mântul profesional sunt nout\]ile anului [colar urm\tor”, a declarat Domnica Josan, director `n cadrul colegiului. Profilul uman din cadrul filierii teoretice cuprinde o clas\ de Filologie (Jurnalism) [i dou\ clase de {tiin]e sociale. Proflilul real cuprinde specializ\rile {tiin]e ale naturii (60 de locuri) [i Matematic\- Informatic\ (30 de locuri). Profilul tehnic cuprinde specializ\rile Tehnician mecanic pentru între]inere [i repara]ii (60 locuri), Tehnician transporturi (30 locuri), Tehnician mecatronist (30 locuri), Tehnician în instala]ii electrice (30 locuri) [i Tehnician electrician electronist auto (60 locuri). ~n domeniul serviciilor sunt propuse dou\ clase, respectiv Tehnician în administra]ie [i Tehnician în activit\]i economice.
 Colegiul Tehnic de Industrie Alimentar\ dispune de 11 clase `n cadrul a trei profile: Tehnic, Servicii [i Resurse naturale [i protec]ia mediului. Pentru profilul Resurse naturale [i protec]ia mediului, specializarea Tehnician produse alimentare sunt alocate 120 locuri, pentru specializarea Tehnician ecolog [i protec]ia calit\]ii mediului sunt puse la b\taie 60 de locuri iar pentru specilizarea Tehnician `n agroturism sunt scoase la concurs 30 de locuri. La Servicii sunt alocate 30 de locuri pentru specializarea Tehnician `n turism. Pentru profilul Tehnic, absolven]ii claselor a VIII-a pot ocupa unul din cele 90 locuri din cadrul specializ\rilor Tehnician mecatronist (60 de locuri) sau Tehnician `n automatiz\ri (30 de locuri).
Oferta de [colarizarepentru anul [colar 2011- 2012 a Colegiului Tehnic „Petru Mu[at” include patru clase `n cadrul filierei tehnice, patru clase pentru filiera Servicii- Comer] [i o clas\ pentru filiera Resurse naturale [i protec]ia mediului. Colegiul sucevean aduce pentru viitorul an [colar trei specializ\ri `n cadrul filierii Tehnice, respectiv Tehnician `n transporturi (56 de locuri), Tehnician electromecanic (28 locuri) [i Tehnician designer mobil\ [i amenaj\ri interioare (28 de locuri). Colegiul „Petru Mu[at” a inclus `n planul de [colarizare al anului 2012- 2013 nout\]i precum Tehnician `n turism cu studiul intensiv al limbii engleze (28 de locuri) sau Tehnician ecolog [i protec]ia calit\]ii mediului. Tot din toamna acestui an, colegiul mai are `n vedere formarea a dou\ clase cu specializarea tehnician `n comer] [i o clas\ de activit\]i economice. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Un nou volum al poetului sucevean Doru Mihai Mateiciuc va fi lansat vineri la Biblioteca Bucovinei

Vineri, 10 mai 2024, la ora 11.00, la Biblioteca Bucovinei ”I.G. Sbiera” va avea loc …

No comments

  1. Prea multe clase pentru c