Saturday , May 4 2024

Saracia a re`nviat Consignatia

Un sucevean a speculat criza [i a `nviat afacerea de tip consigna]ie, lipsurile financiare ale oamenilor sus]in=nd acest tip de activitate care se dovede[te `n scurt timp profitabil\ N rafturile singurei consigna]ii din Suceava ad\postesc `n special antichit\]i, obiecte de artizanat, tablouri vechi, pickupuri, obiecte de uz casnic, l\zi de zestre, cafetiere, ma[ini de scris, obiecte pentru colec]ionari, argint\rii, electrocasnice, toate a[tept=ndu-[i nostalgicii s\ le achizi]ioneze
S\r\cia sucevenilor a readus `n aten]ia acestora magazinele de tip consigna]ie, constr=n[i de nevoile cotidiene, zeci de oameni aduc=ndu-[i aici lunar c=te un obiect pe care sper\ sa `l v=nd\ pentru a-[i suplimenta veniturile. Consigna]ia a r\mas `ntip\rit\ `n memoria multora drept o r\m\[i]\ a perioadei comuniste, magazinele de acest tip aduc=nd bani frumo[i celor ce le patronau `n acele vremuri, asta p=n\ ce activitatea privat\ a `nceput s\ prolifereze [i s\ apar\ lan]uri de magazine cu produse de toate genurile.
Aceast\ idee de afacere i-a venit unui sucevean, care a speculat criza [i faptul c\ oamenii, sili]i de nevoi [i prea s\rmani pentru a-[i mai p\stra obiecte de valoare `n casele lor, opteaz\ s\ le v=nd\ `n speran]a unui c=[tig. De mai pu]in de dou\ luni, `n cartierul Burdujeni a ap\rut consigna]ia ‘Kilipir’, administratorul sus]in=nd c\ ideea func]ioneaz\ bine chiar [i dup\ 20 de ani.
“Travers\m vremuri dificile, iar oamenii au `n cas\ tot felul de lucruri pe care fie nu le mai folosesc, fie nu mai [tiu ce s\ fac\ cu ele. Dup\ evaluarea unui obiect primit, se stabile[te pre]ul, dup\ care se `ncheie un contract pe o perioad\ de 60 de zile. Plata c\tre deponent se face o dat\ cu v=nzarea obiectului. Comisionul nostru este de 30%, procent ce este inclus `n pre]ul final de v=nzare. Afacerea era foarte b\noas\ mai ales `n anii ’90 c=nd se aducea marf\ din Turcia, marf\ care era ulterior adus\ `n consigna]ie, dat fiind faptul c\ magazinele specializate nu existau”, a explicat Ovidiu Precup, cel care a deschis dup\ mul]i ani, o consigna]ie la Suceava.
Consigna]ia din Burdujeni este mai cur=nd un ad\post pentru obiecte ce nu sunt tocmai `n spiritul vremurilor prezente. Modest `n `nf\]i[are [i f\r\ vitrine care s\-]i fure ochii, rafturile consigna]iei depoziteaz\ antichit\]i, obiecte de artizanat, tablouri vechi, pickupuri, obiecte de uz casnic, l\zi de zestre, cafetiere, ma[ini de scris, obiecte pentru colec]ionari, argint\rii, electrocasnice, toate a[tept=ndu-[i nostalgicii s\ le achizi]ioneze. Printre variatele lucruri, rafturile consigna]iei mai ad\postesc [i obiecte ceva mai “speciale”, precum biciclete, o ma[in\ de cusut sau un patu] de copil, obiecte cu care clien]ii s-au prezentat la ghi[eul consigna]iei `n speran]a de a c\p\ta ceva bani `n plus. Se pare c\ pentru aceste obiecte exist\ `nc\ cerere, prin urmare afacerea de consigna]ie `nc\ renteaz\.
N s\r\cia sucevenilor sus]ine acest tip de afacere care se dovede[te `n scurt timp profitabil\
“Cei care v=nd [i cei care cumpar\ sunt `n general mai `n v=rst\. Ei vin la noi [i `ncep s\-[i povesteasc\ amintirile ce-i leag\ de obiectul pe care doresc s\-l lase, se despart cu greu de aceste bunuri ale lor de care sunt foarte ata[a]i”, a mai explicat administratorul consigna]iei.
Chiar dac\ afacerea de acest tip implic\ un risc financiar crescut, administratorul acesteia crede c\ este totu[i rentabil [i nu regret\ afacerea `nceput\. ”~nc\ nu se poate vorbi de profit, dat fiind faptul c\ suntem abia la `nceput, dar oamenii vin, sunt interesa]i. ~n condi]iile actuale se apeleaz\ tot mai mult la astfel de solu]ii iar obiectele date spre v=nzare sunt la jum\tate de pre] sau chiar mai jos dec=t pre]ul lor de pe pia]\”, a mai declarat Precup. (Adelina TALPALARIU)

Vezi si

Cinema City din Iulius Mall Suceava deschis în prima zi de Paști. Programul complet al Iulius Mall de Sărbători

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, …