Wednesday , May 15 2024

17 vamesi si politisti de frontiera, trimisi `n judecata de DNA

Ace[tia sunt acuza]i c\ au traficat prin vama Siret 15.000 de pachete de ]ig\ri, paguba produs\ statului fiind de 830 de milioane de lei vechi n `n lotul „Cuzencu” vor mai fi judeca]i [i opt civili, majoritatea femei, care au introdus ]ig\rile `n Rom=nia din Ucraina, cump\rate din statul vecin sau din Duty Free
Procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA a trimis `n judecat\, ieri, un un num\r de 25 de inculpa]i, din care 17 sunt vame[i [i poli]i[ti de frontier\, Ace[tia puseser\ la cale pe parcursul anului 2009 o afacere `n baza c\reia ]ig\rile din Ucraina sau preluate din magazinele Duty Free din vama Siret erau b\gate la v=nzare pe pia]a rom=neasc\. Aproape 15.000 de pachete de ]ig\ri au fost introduse `n Rom=nia ilegal pe filiera coordonat\ de poli]istul de frontier\ Petru Octavian Cuzencu. Prejudiciul adus bugetului de stat prin afacerile ilegale coordonate de Cuzencu dep\[e[te 800 de milioane de lei vechi. Inspectorul principal de poli]ie, Petru Octavian Cuzencu, ofi]er coordonator de tur\ în cadrul Inspectoratului Jude]ean de Poli]ie de Frontier\ Suceava, Sectorul Poli]iei de Frontier\ Siret a fost trimis `n judecat\ la Curtea de Apel Suceava, pentru comiterea infrac]iunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, constând în aceea c\ prin înc\lcarea [i exercitarea defectuoas\ a atribu]iilor de serviciu, cu inten]ie, a permis membrilor unui grup infrac]ional organizat s\ introduc\ ilegal în România importante cantit\]i de ]ig\ri. Este vorba despre introducerea `n ]ar\ pe parcursul anului 2009 a unei cantit\]i importante de ]ig\ri, precum urmeaz\: cantitatea de 6.500 pachete ]ig\ri introduse în ]ar\ de Lioara Olaru, Adriana Cuzencu, Apostol Bogdan [i Gheorghe Be[leag\, cu sprijinul lucr\torului vamal Cojocariu Nicolae, în nopatea de 11/12 ianuarie 2009, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 39.345 de lei; cantitatea de 2.996 pachete ]ig\ri introduse în România de Cornelia Grumeza [i Mihaela Mariana Baciu (1.500 [i respectiv 1.496 pachete ]ig\ri MORE) cu sprijinul aceluia[i lucr\tor vamal Cojocariu Nicolae, la data de 14 ianuarie 2009, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 16.417 lei reprezentând taxe vamale neachitate; cantitatea de 1.648 pachete ]ig\ri introduse în ]ar\ de Mirela Acasandrei împreun\ cu Adriana Cuzencu, la data de 26 ianuarie 2009, prejudiciul adus bugetului de stat fiind în valoare de 7.671 lei; cantitatea de 2.000 pachete ]ig\ri introduse în ]ar\ de Cornelia Grumeza cu sprijinul lucr\torului vamal Mirela Donisan, la data de 15 februarie 2009, pentru care prejudiciul adus bugetului de stat a fost în valoare de 12.407 lei [i cantitatea de 1.480 pachete ]ig\ri introduse în ]ar\ de Cornelia Grumeza, la data de 21 martie 2009, cu sprijinul lucr\torului vamal Dan Jalb\ pentru care prejudiciul adus bugetului de stat a fost în valoare de 7.035 lei.
~mpotriva poli]istului de frontier\ Cuzencu, s-a re]inut [i s\v=r[irea infrac]iunii de ini]iere sau constituire ori aderarea sau sprijinirea sub orice form\ a unui grup infrac]ional, în vederea s\vâr[irii de infrac]iuni, constând în aceea c\ anterior lunii decembrie 2008 a constituit, împreun\ cu Grumeza Cornelia, Baciu Mihaiela Mariana, Acasandrei Mirela, Cuzencu Adriana, Olariu Lioara, Adochi]ei Cristian-Marius, Ciobaniuc Stelian-Vasile, Cojocariu Nicolaie [i Coroleuc\ Ernest-Dan un grup infrac]ional organizat în vederea comiterii infrac]iunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice. El este acuzat [i de coordonarea [i sprijinirea activit\]ilor ilicite de introducere în ]ar\ prin Vama Siret, de ]ig\ri achizi]ionate din Ucraina sau de la magazinele Duty Free, evitarea controalelor de pe traseu [i a confisc\rii produselor accizabile, interven]ia pe lâng\ lucr\torii vamali, poli]i[ti de frontier\ din Punctul de Trecere a Frontierei Siret sau de la echipe de control din cadrul IJPF Suceava sau DRAOV Ia[i, activit\]i ce au avut ca rezultat introducerea în ]ar\ de membri grupului infrac]ional a cantit\]ii de 14.624 pachete de ]ig\ri, pentru care s-au sustras de la plata c\tre bugetul de stat a accizelor [i taxelor vamale în cuantum de 83.177 lei. Lui Cuzencu i se imput\ de asemenea folosirea de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii, dar [i luare de mit\.
N vame[ii trimi[i `n judecat\ `n lotul Cuzencu
Nicolae Cojocaru, controlor vamal superior a fost trimis `n judecat\ pentru comiterea infrac]iunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice; ini]ierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice form\ a unui grup infrac]ional; luare de mit\.
Ernest Dan Coroleuc\, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, ini]ierea sau constituirea unui grup infrac]ional, folosirea în orice mod de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii, luare de mit\.
Dan Cozariuc, inspector vamal la Biroul Vamal Siret, a fost trimis `n judecat\ pentru abuz în serviciu contra intereselor publice [i luare de mit\, prev. de art. 254 Cod Penal, rap. la art. 7 alin.1 din Legea 78/2000, constând în aceea c\ pe tura de serviciu din 09 ianuarie 2009 a primit de la înv. Grumeza Cornelia suma de 100 lei, pentru a-[i înc\lca atribu]iile de serviciu [i a-i permite s\ introduc\ în ]ar\ cantitatea de 2.000 pachete de ]ig\ri, f\r\ plata accizelor [i a taxelor vamale [i nu a dispus confiscarea acestora.
Mircea Andronachi, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Siret, va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice [i luare de mit\.
Ioan D\nu] Jalb\, controlor vamal în cadrul Biroului vamal Siret va fi judecat pentru comiterea infrac]iunii de abuz în serviciu.
Lucian Doru Mure[an, controlor vamal în cadrul Biroului vamal Siret a fost trimis `n judecat\ pentru comiterea infrac]iunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice [i folosirea în orice mod de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii dar [i pentru ini]ierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice form\ a unui grup infrac]ional.
Mirela Larisa Donisan, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Siret, va fi judecat\ pentru comiterea infrac]iunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Vladislav Mihai Szuchanszki, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Siret, va fi judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. La fel [i Lucian Daniel Zegrea, [i Laz\r Ungureanu, colegi ai celor mai `nainte enumera]i.
N poli]i[ti de frontier\ trimi[i `n judecat\
Nu numai vame[ii au fost al\turi de Cuzencu `n contrabanda cu ]ig\ri ci [i colegi de munc\ ai s\i. Astfel, Sorin Pu[ca[u, agent de poli]ie de frontier\ în cadrul Sectorului Poli]iei de Frontier\ Siret a fost trimis `n judecat\ pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru folosirea publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la informa]ii secrete.
Vasile Iulian Scripcaru, agent de poli]ie de frontier\ în cadrul SPF Siret va fi judecat pentru comiterea infrac]iunilor de folosire în orice mod de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii [i abuz în serviciu contra intereselor publice.
Sorin Constantin Ungureanu, agent de poli]ie de frontier\ în cadrul SPF Siret, va fi judecat pentru comiterea infrac]iunii de folosire în orice mod de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii.
Adrian Sorin Bor[, agent de poli]ie de frontier\ în cadrul PPF Siret, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice [i luare de mit\.
Liviu Volosciuc, comisar [ef [i ofi]er de poli]ie judiciar\, în cadrul Sectorului Poli]iei de Frontier\ Siret va fi judecat pentru comiterea infrac]iunii de folosire în orice mod de informa]ii ce nu sunt destinate publicit\]ii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informa]ii [i luare de mit\.
N complicii civili ai vame[ilor [i poli]i[tilor de frontier\
~n acela[i dosar au fost trimi[i `n judecat\ Cornelia Grumeza, pentru complicitate la abuz `n seviciu, Mihaela Mariana Baciu, pentru aceea[i fapt\, precum [i Mirela Acasandrei, Adriana Cuzencu, Lioara Olariu, Angela B\ncescu, Cristian Marius Adochi]ei [i Stelian Vasile Ciobaniuc.
Ace[tia introduceau ]ig\ri de contraband\ `n ]ar\, iar dup\ intrarea `n Rom=nia, Petru Octavian Cuzencu sau unii lucr\tori vamali, anun]au dinainte pozi]ia unor echipe de control [i se evita astfel confiscarea ]ig\rilor introduse ilegal de membrii grupului în Rom=nia. S-a intervenit la un moment dat chiar [i la echipe de control în favoarea membrilor grupului, indicându-le acestora din urm\ variante de ac]iune în cazul intercept\rii unor transporturi de ]ig\ri de echipaje apar]inând unor institu]ii cu atribu]ii de control. (Neculai RO{CA)

Vezi si

Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, obținut de un elev de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Concursul Internațional de Dramaturgie ”Matei Vișniec”, organizat de Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Societatea Scriitorilor …

No comments

  1. Nu se mai poate spune nimic!! Al de sus a facut dreptate! Vezi oierule cum se intoarce roata?! Rau voit ai facut… Asta ai primit banditule!!! La tine e traditie sa faci rau!!! As vrea sa iti vad mutra !! Nu ma bucur de ce ai primit!!! Dar o meritai doar tu .. Nemernicule!!! Pacat ca si sotia ta,trage dupa tine!!:(