Monday , April 29 2024

~n ultimii 10 ani, mii de familii au migrat din Suceava catre satele `nvecinate

Popula]ia comunelor din jurul Sucevei a crescut fa]\ de recens\m=ntul din 2002. Ora[ul Salcea r\m=ne singura localitate din jurul Sucevei unde popula]ia a sc\zut, `n vreme ce la Ad=ncata situa]ia este mai nuan]at\ pentru c\ `n 2002 era inclus\ `n limitele administrative [i actuala comun\ H=n]e[ti. Comunele Ipote[ti [i {cheia au `nregistrat, din punct de vedere procentual, cea mai mare cre[tere a num\rului de locuitori, lucru explicabil [i prin num\rul mare de case construite de sucevenii care s-au s\turat de traiul la bloc

Dinamica popula]iei `n ultimul deceniu arat\ c\ sucevenii au preferat `n num\r mare s\ se retrag\ `n localit\]i din mediul rural, apropiate municipiului re[edin]\ de jude], fapt confirmat `n bun\ m\sur\ de datele preliminarii ale recens\m=ntului popula]iei [i locuin]elor (RPL) din acest an. Fa]\ de recens\m=ntul din 2002, toate comunele din jurul municipiului Suceava au `nregistrat cre[teri ale num\rului de locuitori, `n unele cre[terea fiind foarte „sub]ire”, `n vreme ce `n altele s-a `nregistrat [i o cre[tere cu peste o mie de locuitori. Cu alte cuvinte, `n timp ce `n ultimul deceniu popula]ia municipiului Suceava a sc\zut cu aproape 15.000 de locuitori, `n unele comune popula]ia a crescut. Av=nd `n vedere dinamica sectorului imobiliar `n zonele respective [i panta tot mai descendent\ a industriei din municipiul Suceava, aceast\ cre[tere a popula]iei `n comunele limitrofe Sucevei nu poate fi pus\ doar pe seama sporului natural. Astfel, una din cele mai mici cre[teri ale popula]iei `n comunele limitrofe Sucevei ar putea fi, conform unor date preliminare, la Ad=ncata. Aici situa]ia este un pic mai delicat\ pentru c\ la precedentul recens\m=nt `n limitele acestei comune era inclus\ [i comuna H=n]e[ti. ~n 2002, la recens\m=nt au fost `nregistrate 7.801 persoane `n comuna Ad=ncata. Asta `n condi]iile `n care `n 2003 a fost `nfiin]at\ comuna H=n]e[ti. Conform estim\rilor f\cute la aceea vreme, satele care compuneau comuna H=n]e[ti ar fi avut, `n 2002, o popula]ie de 3.722 de locuitori, iar cele care au r\mas `n comuna Ad=ncata num\rau 4.079. Conform datelor preminiare de la recens\m=ntul din anul 2011, comuna Ad=ncata are doar 4.082 de locuitori, cel pu]in acesta este num\rul persoanelor recenzate rezultat `n urma prelucr\rii empirice a datelor de la recenzori. Cre[terea u[oar\ nu este foarte relevant\ `n cazul comunei Ad=ncata, dat fiind faptul c\ aceasta nu a fost, cel pu]in `n ultimele dou\ decenii, printre localit\]ile limitrofe `n care sucevenii s\ `[i doreasc\ s\ se mute [i s\ `[i fac\ o cas\.
n Salcea nu mai este cea mai populat\ localitate din jurul Sucevei
Nu acela[i lucru se poate spune `ns\ [i despre comuna {cheia. De altfel, aceasta se afl\ la polul opus al situa]iei, `nregistr=nd cea mai mare cre[tere a num\rului de locuitori la recens\m=ntul din 2011 comparativ cu cel din 2002. Astfel, dac\ `n urm\ cu aproape zece ani `n comuna {cheia figurau 7.556 de persoane, la datele preliminare ale recens\m=ntului din octombrie a.c. au fost recenzate nu mai pu]in de 9.177 de persoane, ca fiind cu domiciliul `n localitate. Nu este `ns\ exclus ca `n perioada urm\toare s\ aib\ loc, dup\ analiza mai minu]ioas\ a datelor, ni[te modific\ri, `ns\ conform datelor existente la ora actual\, comuna {cheia are un num\r de locuitori pu]in peste 10% din cel al municipiului Suceava.O astfel de situa]ie nu a `nregistrat nici m\car comuna Salcea care, `n 2002, era cea mai populat\ dintre localit\]ile limitrofe municipiului re[edin]\ de jude]. Atunci, Suceava num\ra 105.865 de locuitori `n vreme ce Salcea avea o popula]ie `n jur de 8% c=t avea re[edin]a de jude], adic\ 8.719 persoane. ~ntre timp, Salcea a devenit ora[, `n urma unor discutabile schimb\ri de ordin administrativ produse `n anul 2003. De atunci [i p=n\ `n 2011, ora[ul Salcea a `nregistrat o involu]ie `n ceea ce prive[te popula]ia, cel pu]in din datele preliminare cu privire la persoanele recenzate `n 2011 c=nd num\rul acestora a ajuns la numai 7.105. De altfel, este singura localitate limitrof\ Sucevei unde s-a `nregistrat o sc\dere a num\rului de locuitori. Dup\ {cheia [i Salcea, localitatea limitrof\ Sucevei cu cel mai mare num\r de locuitori este comuna Bosanci. Datele preliminare culese de recenzori arat\ c\ `n octombre 2011 au fost `nregistrate 6.916 persoane, fa]\ de anul 2002 cre[terea popula]iei fiind `n jur de 10 procente. Conform recens\m=ntul efectuat cu un deceniu `n urm\, `n Bosanci erau 6.275 de locuitori. De men]ionat c\ nici Bosanci nu a fost o localitate care s\ fie din cele mai atractive pentru sucevenii care au dorit s\ `[i fac\ o cas\, dar cu toate acestea num\rul de locuitori a crescut considerabil chiar [i dac\ este de notorietate faptul c\ mul]i locuitori lucreaz\ `n str\in\tate.
n localit\]i cu popula]ie similar\, dar cu dinamic\ diferit\
La distan]\ considerabil\ de Bosanci urmeaz\ comuna Ipote[ti cu 5.415 persoane recenzate `n acest an. Din punct de vedere procentual, comuna Ipote[ti `nregistreaz\ `ns\ o cre[tere a popula]iei comparativ cu procentul `nregistrat de comuna {cheia, adic\ `n jur de 20%. Men]ion\m c\ `n 2002, num\rul de locuitori `nregistrat `n comuna Ipote[ti era de 4.543, cu aproape 900 mai pu]in dec=t 1n octombrie a.c. De asemenea, trebuie spus c\ de[i din satele Ipote[tiului au plecat mul]i oameni peste hotare, comuna a reprezentat o atrac]ie permanent\ pentru sucevenii cu dare de m=n\ [i care voiau s\ `[i fac\ o cas\ `ntr-o zon\ mai lini[tit\. At=t de mare a fost atrac]ia pentru aceast\ comun\, `nc=t `n perioada de boom imobiliar pre]urile terenurilor erau peste cele de la {cheia.Comuna Moara, o alt\ localitate care a fost [i este `n continuare un magnet pentru cei ce vor s\ se stabileasc\ `n zonele reziden]iale periurbane, a `nregistrat o u[oar\ cre[tere a num\rului de locuitori. ~n cazul acestei localit\]i au fost [i cazuri relativ multe de persoane plecate la munc\ peste hotare, dar [i poate un pic mai mult fa]\ de alte comune limitrofe, de persoane care s-au stabilit `n municipiul Suceava. Cu toate acestea, num\rul locuin]elor a crescut considerabil, ca [i al locuitorilor, `ns\ nu chiar `ntr-o m\sur\ at=t de mare. Astfel, compar=nd datele cu privire la dinamica popula]iei – 4.329 de locuitori `n 2002 fa]\ de 4.592 `n 2011 – observ\m c\ la Moara cre[terea num\rului de locuitori a fost pu]in peste 5%.La mic\ distan]\ fa]\ de comuna Moara urmeaz\, ca num\r de locuitori, comuna P\tr\u]i cu 4.450 de persoane, conform datelor preliminare ale recens\m=ntului din acest an. Cre[terea num\rului de locuitori este [i `n aceast\ localitate, dar tot `ntr-o propor]ie similar\ cu cea din comuna Moara, c=nd au fost `nregistra]i oficial 4.321 de locuitori. Locul urm\tor este ocupat de comuna Mitocu Dragomirnei. De[i num\rul de locuitori, conform recens\m=ntului din acest an, este pu]in sub cel din P\tr\u]i [i anume 4.421, cre[terea `nregistrat\ `n ultimul deceniu este, din punct de vedere procentual, una semnificativ\, pu]in peste 11%. Conform datelor recens\m=ntului din 2002, `n comuna Mitocu Dragomirnei au fost `nregistrate oficial 3.998 de persoane. La fel ca `n celelalte comune din Suceava, at=t limitrofe municipiului re[edin]\ de jude] c=t [i din alte zone, sunt cazuri de persoane plecate la munc\ `n str\in\tate. Spre deosebire de localit\]i precum {cheia, Ipote[ti sau Moara, `n comuna Mitocu Dragomirnei nu a fost dinamica imobiliar\ at=t de mare, `ns\ au fost semnale `n acest sens mai `n ultimii patru – cini ani. (Dan PRICOPE)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …

No comments

  1. Fug cetatenii de maretele realizari ale primarilor-frati Lungu….