Sunday , May 5 2024

USV va propune includerea scriitorului Matei Vișniec pe lista autorilor care pot intra în competiția ”Premiul NOBEL pentru literatură”

Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava va transmite către Academia Suedeză propunerea de a-l include pe scriitorul Matei Vișniec pe lista lungă a celor 200 de autori care pot intra în competiția ”Premiul NOBEL pentru literatură”. În ședința de Senat din data de 18 ianuarie a.c. a fost aprobată transmiterea propunerii.

În fiecare an, Comitetul Nobel trimite membrilor Academiei Suedeze, profesorilor universitari, oamenilor de știință din numeroase țări și laureaților la acest premiu invitații prin care sunt îndemnați să facă propuneri de posibili candidați la premiile Nobel.

Matei Vișniec s-a născut la Rădăuți, iar în data de 29 ianuarie va împlini 67 de ani. În perioada 1965-1975, a urmat cursurile școlii primare și ale liceului în orașul natal, perioadă în care a publicat primele sale poeme, în revista școlii. În toamna anului 1972, la vârsta de 16 ani, a avut loc debutul literar național, printr-o serie de poeme publicate în revista ”Luceafărul”. Între 1980 și 1987 a fost profesor de istorie și geografie, într-o comună din județul Călărași, perioadă în care scris câteva volume de poezie, numeroase piese de teatru, un roman și câteva scenarii de film. În 1987 a fugit din România și a cerut azil politic în Franța, unde a și obținut cetățenia franceză în anul 1993. În prezent, locuiește la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale, însă revine des în țară pentru diferite evenimente.

După 1989 a devenit autorul cel mai jucat în România, în București și în provincie, la radio și la televiziune, iar din 1992 piesel lui Matei Vișniec se joacă în străinătate, fiind prezent cu una sau mai multe piese la fiecare ediție a Festivalului Internațional de teatru de la Avignon, prestigios festival de teatru din Franța și unul din cele mai mari din lume. Piesele sale au fost traduse în peste 30 de limbi și au fost jucate pe mari scene ale lumii.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, fiind create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament. Laureații primesc câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie. (O. NUȚU)

Vezi si

Curtea de Apel a respins apelul lui Neculai Miron, astfel că AUR nu va avea candidat pentru Consiliul Județean Suceava

Sâmbătă, 4 mai, Curtea de Apel Suceava a respins apelul înaintat de Partidul Alianța pentru …