Sunday , May 5 2024

Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice”, înjunghiat pe o scenă din New York

Scriitorul Salman Rushdie, care de zeci de ani de zile primește constant amenințări cu moartea, după ce a publicat „Versetele Satanice”, a fost atacat pe scenă, la New York.

Atacatorul a fost imobilizat de participanții la eveniment. Nu se cunosc la acest moment detalii despre starea de sănătate a scriitorului.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu “Midnight’s Children” (“Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său “Satanic Verses” (“Versetele satanice”) din 1988. Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie. De asemenea, a fost oferită o recompensă de peste 3 milioane de dolari pentru oricine îl va ucide pe Rushdie.

Un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte împotriva scriitorul britanic de origine indiană, după publicarea romanului „The Satanic Verses” („Versetele satanice”).

Guvernul iranian s-a distanțat de mult timp de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundație religioasă iraniană semioficială a crescut recompensa pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

 

Vezi si

Rusia îl pune pe președintele ucrainean Zelenski pe lista persoanelor căutate

Rusia a deschis un dosar penal împotriva președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și l-a pus pe …