Tuesday , April 30 2024

Fostul procuror general al Ucrainei, în cărți pentru postul de ambasador în Elveția

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba a semnat o cerere către președintele Volodimir Zelensky pentru numirea fostului procuror general Irina Venediktova (foto) în funcția de ambasador al Ucrainei în Elveția.

Șeful Ministerului Afacerilor Externe a relatat acest lucru într-un interviu pentru Ukrinform. „Da, am semnat cererea de numire a doamnei Venediktova ca ambasador în Elveția”, a spus el. Iar afirmații a stârnit multe discuții în media din țara vecină. Mai ales când s-a vehiculat că fostul procuror general Irina Venediktova și fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov au fost demiși pe fondul unui număr foarte mare de cazuri de trădare pentru Rusia din rândurile personalului structurilor de forță ale Ucrainei. Ba și faptul că unele operațiuni militare din sudul țării, îndeosebi Herson ar fi eșuat.

Cu toate că Irina Venediktova a invocat un aspect procedural referitor la neconstituționalitatea actului de demitere și, prin urmare, i s-a permis audierea în Parlament, numărul de voturi a fost suficient cât să se pună în aplicare demiterea ei. La acea vreme au fost câțiva analiști și politicienii din țara vecină care s-au întrebat ce ar putea fi în spatele acestui joc.

Știut fiind că Irina Venediktova nu era chiar lipsită de informații sensibile pentru multe persoane din Ucraina – inclusiv pentru Volodimir Zelenski – și se vehicula că sunt persoane influente care încă o mai susțin, tacit. Ei bine, se pare că recent șeful diplomației ucrainene a devoalat – nu neapărat neplanificat – ce viitor i s-a rezervat fostului procuror general al Ucrainei. Potrivit lui Dmytro Kuleba, citat de Ukrinform, această idee s-a născut „într-un cerc de mai multe persoane” din care, pe lângă șeful diplomației ucrainene, mai fac parte șeful Oficiului prezidențial, (extrem de controversatul) Andrii Ermak și adjunctul acestuia Andrii Sibiga. „Am stat, am discutat și a fost găsită o astfel de opțiune”, a spus Dmytro Kuleba, citat de Ukrinform.

Potrivit șefului diplomației ucrainene, practica numirilor politice în posturile diplomatice a fost, este și va fi întotdeauna în toate țările, deoarece este nevoie de un aflux de sânge proaspăt, gânduri și opinii proaspete. Ironic, unii analiști ucraineni se întreabă În ce țară va fi numit ambasador fostul șef al SBU Ivan Bakanov iar asta în condițiile în care se vede treaba că pentru a deveni ambasador – și nu oriunde, ci într-o țară precum Elveția – nu mai sunt necesare experiența în muncă diplomatică, educația adecvată și, probabil, cunoștințele de limbi străine. (D.P.)

Vezi si

Stoltenberg: ”Nu e prea târziu” pentru ca Ucraina să câștige războiul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită la Kiev, a dat asigurări luni …