Tuesday , April 30 2024

Bani europeni pentru reconstrucția punctelor de control ucrainene de la Crasna și Probotești

Uniunea Europeană va oferi finanțare pentru reconstrucția punctelor de control vamal aflate în regiunea Cernăuți, mai exact pe raza localităților Probotești (Dyakivtsi – denumirea ucrainizată a localității herțene) și Crasna (Krasnoilsk – denumirea ucrainizată a localității nord-bucovienne). Un anunț în acest sens a fost făcut pe data de 19 mai, pe contul de facebook al Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei.

Punctul vamal de la Crasna (Krasnoilsk)

În informare se arată că „la punctul de control Porubne-Siret” de la granița româno – ucraineană (formularea corectă era Siret-Porubne, atunci când se vorbește de granița româno – ucraineană), șeful Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei Viaceslav Demcenko s-a întâlnit cu șeful Autorității Vamale Române, Bogdan Mihei, șeful Administrației Regionale de Stat Cernăuți, Serhii Osaciuc, prim-viceministrul Infrastructurii din Ucraina, Vasil Scuracov și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Din fotografia postată pe contul Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei rezultă că intalnirea a avut loc în partea română, la PTF Siret.

În sursa citată se mai specifică și faptul că participanții la întâlnire au remarcat că deschiderea de noi puncte de control le va descărca pe cele existente și va grăbi fluxul de mărfuri și mărfuri pe granița de vest a Ucrainei. Finanțarea din partea Uniunii Europene va fi pentru deschiderea celor două puncte de control pe partea ucraineană și pentru construirea infrastructurii de camioane.

Șeful Serviciului Vamal de Stat al Ucrainei, Viaceslav Demcenko și șeful Autorității Vamale Române, Bogdan Mihei

„Prima finanțare prioritară a UE va fi pentru finalizarea și deschiderea completă a două puncte de control pe partea ucraineană, a doua etapă va fi dezvoltarea infrastructurii pentru camioane. Ma bucur sincer ca poziția noastra consistentă cu Gheorghe Flutur va da în curand rezultatul mult așteptat. Continuăm să lucrăm în cadrul grupului de lucru mixt ucraineno-român pentru a finaliza acest proces multianual”, a ținut să precizeze guvernatorul cernăuțean Serhii Osaciuc într-o postare pe contul său de facebook.

Alexandru Moldovan și Gheorghe Flutur. Foto: Facebook/ Serhii Osaciuc

El a subliniat, de asemenea, că procesul pe termen lung de construire a două puncte de control s-a schimbat din cauza eforturilor la nivel diplomatic, a muncii serviciului vamal, precum și a sprijinului președintelui Ucrainei și al Uniunii Europene. „Bătăliile sângeroase continuă în Ucraina. Simțim sprijinul vecinilor noștri. Să nu uităm cum în urmă cu trei luni România a adăpostit mii de refugiați ucraineni, protejându-i de agresiunea și moartea Rusiei. Ne doresc ca dobândirea de către Ucraina a statutului de țară candidată la aderarea la UE să fie marcată de deschiderea a două puncte de trecere a frontierei”, a spus Serhii Osaciuc.

Paun Rohovei – înscărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei la București

Până la ora transmiterii acestei știri, nicio informare oficială nu a fost postată pe conturile de facebook ale Consiliului Județean Suceava și nici pe cel al Autorității Vamale Române. (D.P.)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …