Tuesday , April 30 2024

Sănătate și longevitate

Datele statistice arată că, în țări dezvoltate precum Germania, 10% din populație este mereu bolnavă și sub îngrijire medicală. Iar sondajele efectuate au constatat că numai 10% din populație se simte absolut sănătoasă. Desigur, cifrele diferă în funcție de vârstă. Printre cei care au depășit 60 de ani, fiecare a treia persoană urmează un tratament medical. Dacă 10% din populație e în permanență bolnavă, dacă printre vârstnici fiecare a treia persoană urmează un tratament medical și dacă numai fiecare a zecea persoană se simte absolut sănătoasă, atunci trebuie să ne îndoim că sănătatea constituie starea de normalitate. Situația e asemănătoare și în alte țări. Factorii care influențează sănătatea noastră se pot împărții în patru grupe: factori biologici care sunt predispoziția genetică, vârsta, diferite infecții, alergii; factori de mediu: ocupația, aerul, apa, mijloacele de circulație, statutul social; stilul de viață: alimentația, sedentarismul, stresul, drogurile, medicamentele; sistemul de organizare a societății: asigurările de boală, măsurile profilactice, cheltuielile legate de îngrijirea sănătății.

Trecând în revistă factorii care influențează sănătatea, observăm că foarte mulți dintre ei nu pot fi modificați, oricâtă bunăvoință am avea – înzestrarea genetică, vârsta, alergiile, infecțiile, aerul, apa nu țin de noi. Singurul domeniu care ține de voința noastră este acela al stilului de viață: ce și cât mâncăm, viața activă sau sedentară, consum de alcool, cafea, tutun sau alte droguri.

O modalitate de a evalua impactul stilului de viață asupra longevității este luarea în considerație a așa-numitei „vârste sănătoase”. De exemplu, o persoană de 50 de ani, care practică un număr suficient de obiceiuri sănătoase, poate avea aceeași vârstă fiziologică sau aceeași sănătate ca cineva de 35 de ani. Am putea spune că vârsta sănătății persoanei respective este de 35 de ani. În schimb, un om de 50 de ani, care n-a respectat un stil de viață sănătos, poate avea o sănătate corespunzătoare vârstei de 70 de ani. Cu alte cuvinte, vârsta sănătății cuiva poate fi mai mare sau mai mică decât vârsta cronologică, în funcție de numărul factorilor de stil de viață adoptați.

Doi autori americani au inițiat un studiu, pentru a vedea care factori ai stilului de viață ajută la prelungirea vieții. Observându-i pe cei 7.000 de locuitori ai orășelului californian Alameda County, au găsit că sunt 7 obiceiuri, sau factori ai stilului de viață, care influențează longevitatea: zilnic, 7 sau 8 ore de somn, să nu se mănânce nimic între mese, masa de dimineață să fie luată cu regularitate, menținerea greutății corporale în limite normale, activitatea fizică efectuată în mod regulat, abținerea de la alcool sau, cel puțin, un consum moderat, abținerea de la fumat.

Printr-o justă folosire a voinței, stilul de viață poate fi schimbat, deoarece puterea de a decide, de a face alegeri și de a urma calea aleasă fac parte din natura umană – pentru a lua hotărârile necesare trebuie să fim, în prealabil, informați. Majoritatea dintre noi nu acceptă actul deliberat al sinuciderii – totuși, mulți introduc în organism o serie de substanțe dăunătoare, care vor duce la deces prematur sau vor altera mult calitatea vieții. Mai sunt unii care cred că trăsăturile moștenite, adică factorii genetici, sunt determinanții principali ai sănătății și, în consecință, adoptă o atitudine fatalistă. Realitatea este că, pentru cei mai mulți dintre noi, sănătatea depinde de încă doi factori: de ceea ce introducem în corp și de ceea ce facem cu organismul nostru. Cu alte cuvinte, sănătatea ține de stilul de viață.

Chiar dacă nu putem schimba moștenirea genetică, putem schimba stilul de viață. Iar schimbările efectuate pot preveni sau pot împiedica dezvoltarea unor boli pentru care suntem predispuși genetic. Cineva a spus că „genele defectuoase încarcă arma, stilul de viață apasă pe trăgaci”. Se pare că, în zilele noastre, șansele de a atinge vârsta de 100 de ani sunt mai bune ca oricând. La începutul secolului XX, în Germania, speranța de viață a unei fetițe era de 44 de ani, azi este de 80. Genele ar permite să trăim 120 de ani, iar pentru ca acești ani să aibă și calitate, aceasta ține în mare măsură de fiecare dintre noi. Căci viteza proceselor de îmbătrânire n-o determină numai genele. Alimentația sănătoasă, evitarea fumatului și a alcoolului, precum și activitatea fizică, ar putea prelungi viața cu 10 până la 20 de ani.

Dr. Claudiu COBUZ

Medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Lector universitar, Doctor în științe medicale

Vezi si

Un vaccin ARNm împotriva cancerului de piele, testat în faza a 3-a la Londra

Primul vaccin personalizat din lume pe bază de ARN mesager împotriva melanomului – care are …