Tuesday , April 30 2024

Biserica se delimitează de AUR: Surogate de creștinism confiscat politic și ideologic. Creștinismul sănătos nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat

Patriarhia Română a transmis joi un comunicat dur, în care se delimitează de AUR, criticând „confiscarea politico-ideologică a credinței”. Chiar dacă nu nominalizează explicit numele partidului, Biserica Ortodoxă face referire la la „apologia iresponsabilă făcută a exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent”.

Luarea de poziție a fost făcută în contextul în care „premierul AUR” Călin Georgescu a susținut că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi ai neamului și „au făcut și fapte bune”.

Este a doua poziționare a BOR față de AUR în doar o săptămână. Vinerea trecută, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, critica partidul lui George Simion, susținând, fără a nominaliza, că „amestecarea nătângă a religiei cu politica a făcut deja prea multe victime în istorie”.

Comunicatul BOR integral:

„Creștinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viață fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos și hrănită de cunoaștere, nu parazitată de ignoranță, lene intelectuală și spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice și ale patologiilor credinței de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creștinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt, nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv și agramat de la înălțimea unui reper public.
Creștinismul ca mod de viață rodește în plan personal și social bunătate, politețe, bună-cuviință, bun-simț. Noblețe. Adică o stilistică a decenței și o conduită morală aristocratică, nu huliganică. Singura care onorează numele de creștin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinței reale exprimă doar surogate de creștinism confiscat politic și ideologic, de care Biserica se dezice ferm.
Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceștia au mimat sau mimează public creștinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăți democratice și reverențioase față de valorile creștine pe care s-a edificat”.

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …