Tuesday , April 30 2024

Bursele elevilor ar putea fi majorate din ianuarie 2022

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că ia în calcul o majorare a cuantumului burselor pentru elevi, iar măsura ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2022.

“Nu este un secret că aceste scumpiri se manifestă, nu este situația României specială, dar din perspectiva educației luăm în calcul, spre exemplu, tocmai pentru a contracara aceste scumpiri și mai mult decât atât pentru a trece într-o altă paradigmă, modificarea cuantumului minim al burselor elevilor. Am discutat și zilele trecute, am discutat și astăzi cu Consiliul Național al Elevilor și luăm în calcul o modificare semnificativă în plus a cuantumului minim al burselor pentru elevi. Din perspectiva educației, vă spun că educația trebuie să rămână gratuită. Dacă este gratuită, nu avem de ce să vorbim de scumpiri”, a transmis Cîmpeanu.

Întrebat din nou ce i se pare că s-a scumpit atunci când merge la piață, ministrul a răspuns: “Eu mă ocup de școli și nu de magazine. Aveți un ministru care se ocupă de magazine, vă recomand să-l întrebați. În școli eu susțin nevoia creșterii cuantumului minim al bursei elevilor, care elevi la rândul lor merg în magazine sau părinții lor”.

El a explicat apoi că bursele ar putea înregistra creșteri din ianuarie 2022.

“Propunerea este ca începând din ianuarie 2022 să avem creșteri semnificative ale cuantumului minim. Pot să vă spun că de la 100 lei cuantumul bursei de performanță elevii au cerut 300 de lei, Ministerul Educației a propus 500 de lei. Pentru bursa de merit care este acum 100 de lei la nivel de cuantum minim există în procesul de negociere cu Consiliul Național al Elevilor propunerea să crească, să fie diferențiată de merit 1 și de merit 2 și să aibă o valoare de 200 de lei merit 1 și 250 de lei merit 2. Pentru bursa de studiu putem lua în considerare un cuantum de 150 de lei, iar pentru bursa de ajutor social considerăm că și acolo este nevoie de o creștere, de dublare, un cuantum minim de la 100 de lei la 200 de lei”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Vezi si

Codul silvic, adoptat de Senat

Senatul a adoptat, luni, cu numeroase amendamente, proiectul de lege privind Codul silvic, iniţiat de …